Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A szoptatással kapcsolatos elvárások szülés utáni depressziót okozhatnak

Szerző: Babaszoba.hu

2019. október 12.

Forrás: babaszoba.hu

Már-már elvárás lett az újdonsült anyák felé a szoptatás, habár különböző okok miatt nem mindenki tud ennek megfelelni. A túlzott nyomás, a sikertelenség érzése viszont nagyon rossz hatással van az anyukákra, akár szülés utáni depresszió is kialakulhat.

A szoptatás miatti nyomás szülés utáni depressziót okozhat Forrás: iStock
Ahogy egyre több tudásunk lett a szoptatás előnyeiről, jótékony hatásairól, úgy értékelődött fel annak fontossága. Az elmúlt években a szakemberek is mindinkább az anyatejes táplálásra ösztönözték az újdonsült édesanyákat. Azon anyák számára viszont, akik valamilyen oknál fogva nem tudnak ennek megfelelni, a társadalom felől megfogalmazott elvárás igencsak romboló hatásúvá válik: szorongáshoz, depresszióhoz vezethet.
A Nursing for Women's Health folyóiratban megjelent szakértői cikk további kutatásokat sürget a szoptatás kapcsán kommunikált elvárások hatásairól, a túlzott nyomás miatti stressz kezeléséről. A szerzők hangsúlyozzák, hogy az újdonsült anyákat, akik nem képesek a szoptatásra, mind fizikai, mind pszichológiai szempontból támogatni kell.
A cikk egyik társszerzője, Ana Diez-Sampedro orvosi, de személyes tapasztalatokkal is rendelkezik, ikrei születésekor ugyanis hiába reménykedett a szoptatás sikerességében, nem tudta ilyen módon táplálni kisbabáit. "Úgy gondoljuk, hogy általánosságban a szoptatás a legjobb megoldás, de néhány anyánál nem ez a helyzet" - vallja.
Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia ajánlása szerint a nők az első hat hónapban kizárólag csak anyatejet adjanak gyermekeiknek, majd a szilárd ételek mellett is legalább egy évig folytassák a szoptatást. Ezek a célok azonban nem minden nő számára elérhetők, ami miatt negatív megítéléssel kell szembenézniük egyrészt az egészségügyben dolgozók felől, de igencsak gyakran más édesanyáktól is, akik szerint "menni fog az, ha még jobban próbálkozol". A meg nem értésből, az elítélésből fakadó stressz az alkalmatlanság, a sikertelenség, az elszigeteltség érzését válthatja ki, és szülés utáni depresszióhoz is vezethet.
A cikk szerzői az édesanyák gondozásában érintett egészségügyi dolgozóktól kérik elsősorban ennek a kirekesztő gondolkodásmódnak a korrigálását. Szerintük a kismamákkal, anyukákkal érintkező szakembereknek tisztában kell lenniük a szoptatás kihívásai, illetve a sikertelen szoptatás és a szülés utáni depresszió közötti kapcsolattal, egyúttal fel kell készülniük az anyukák érzelmi támogatására is. Másodszor pedig a várandós nők anyatejes táplálásáról szóló oktatása mellett a biztonságos táplálási gyakorlatról is beszélniük kell, hogy a leendő anyák legalább tudják, milyen egyéb lehetőségeik vannak.
(via)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések