Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A szoptatás védi a koraszülött babák szívét

Szerző: Babaszoba.hu

2016. június 16.

Forrás: babaszoba.hu

A szoptatástól hasznosabb és egészségesebb dolog nincs is a babák számára - ezt mindenki tudja, egy új tanulmánynak köszönhetően pedig nemrégiben az is kiderült: a szoptatás segíti a koraszülöttek szívének működését.

Az Egyesült Államokban 10 babából 1 koraszülöttként jön a világra, a legtöbbjük szívfejlődési problémákkal küzd. A kutatások kimutatták, hogy az élet első néhány hónapjában olyan fejlődési rendellenességek fordulnak elő a koraszülött babáknál, mint a kisebb szívüreg, a szívizom megvastagodása vagy a lassabb szívműködés.
A legújabb kutatások alátámasztják, hogy a koraszülött babák anyatejes táplálása egy sor egészségügyi problémától óvja meg a babákat, csökkenti például az asztma kockázatát, de megelőzi a gyermekkori elhízást, a leukémiát, az ekcémát és a fülgyulladást is.

Életmentő is lehet az anyatej

Hosszú távon is egészséges a szoptatás a koraszülött babák szívére? Dr. Adam Lewandowski és kollégái, az Oxfordi Egyetem Szív- és érrendszeri kutatócsoportjának tagjai erre a kérdésre keresték a választ. Eredményeiket a Pediatrics folyóiratban publikálták.

Azoknak a koraszülötteknek, akiket kizárólagos szoptatással tápláltak, egészségesebb a szívük

A kutatásban 102, a 20-as éveik elején járó felnőtt vett részt, akik születésük óta részesei annak a tanulmánynak, amely a csecsemők táplálkozási szokásait és az egészségük kapcsolatát vizsgálja.
"Arra kértük ezeket a fiatal felnőtteket, akiket egész életükben figyelemmel követtünk, hogy jöjjenek el Oxfordba. Itt elvégeztünk rajtuk egy részletes kardiovaszkuláris vizsgálatot, melynek eredményeit látva kijelenthetjük, hogy a táplálási módszerek befolyásolják a szív hosszú távú fejlődését" - ismertette Dr. Lewandowski.
Összehasonlításképp a csapat további 102 ugyanilyen korú nem koraszülöttként született felnőttet is megvizsgált. Az eredmények szerint azoknak a koraszülötteknek, akiket anyatejjel tápláltak, egészségesebb a szívük, mint azoknak, akiket tápszerrel. "Még a legjobb tápszer sem tartalmazza azokat a összetevőket, amiket az anyatej tud biztosítani a babák számára. A szoptatás javítja a szív fejlődését" - mondja dr. Lewandowski.
Továbbá azok a koraszülöttek, akiket vegyesen tápláltak, de több anyatejet kaptak, mint tápszert, ugyancsak egészségesebb szívvel rendelkeznek felnőttként. A kutatók azt mondják, a kapcsolatot a szoptatás és a szív egészsége között különböző tényezők befolyásolják. Összefoglalva azonban elmondható, hogy a szoptatás hozzájárul a koraszülöttek szívének egészségéhez.
A cikk forrása itt.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések