Baba

A szoptatás sokszor nagyon megterhelő – erről miért nem beszélünk?

"Tudod, hogy bármikor válthatsz tápszerre. Nem kell szoptatnod." Ha annyi pénzem lenne, ahányszor ezt hallottam az elmúlt két és fél év alatt, amikor két gyermeket szoptattam, már milliomos lennék.
2022. Augusztus 08.
Ne hallgassuk el, hogy milyen nehéz a szoptatás (fotó: Getty Images)

Amit igazán szeretnék, az az, hogy valaki meghallgasson, amikor sírva fakadok, és elmondom, milyen nehéz időszakot élek át a szoptatás alatt. Arra van szükségem, hogy valaki elfogadja, hogy lehet arról beszélni, hogy milyen nehéz a szoptatás, és nem csak arról, hogy milyen természetes, milyen előnyös, hogy ez a legjobb választás nekem és a babámnak, vagy hogy adhatnék nekik egyszerűen tápszert.

Szükségem van valakire, aki meghallgat, amikor elmondom neki, milyen nehéz kétóránként talpon lenni, és azt válaszolja: “Ez keménynek tűnik, de nagyszerű munkát végzel”. Szükségem van valakire, aki megnyugtat, hogy csak azért, mert nehéz, még nem jelenti azt, hogy rosszul csinálom. Szükségem van valakire, aki megnyugtat, hogy normális, hogy a babám állandóan szopizni akar, és hogy ez nem jelenti azt, hogy nincs elég tejem.

Szükségem van valakire, aki megkérdezi tőlem hogy vagyok és hogy bírom, amikor nehéz napom van, ahelyett, hogy azt mondaná: “Adj nekik tápszert”. Szükségem van valakire, akinek elmondhatom, hogy milyen nehéz a szoptatás, ahelyett, hogy azt éreztetné velem, hogy én választom a nehéz utat.

Voltam szoptatási tanfolyamon. Olvastam könyveket. És még ha minden rendben is van, akkor is nehéz és megterhelő. Akár nem dolgozol, akár igen. Olyan kultúrában élünk, amely elszakadt az őseink kultúrájától; elvárják tőlünk, hogy mindig aktívak és produktívak legyünk, a pihenés pedig a lustáknak való. Nincs idő a botlásokra, és végtelen számú szerepet kell betölteni. A szoptatás alapja azonban a kapcsolódás, a türelem, a próbálkozás, az öngondoskodás, a lassúság és a nyugalom.

Nem bűn tápszert adni. De nem is mindig ez a helyes válasz, ha valakinek nehézséget okoz a szoptatás. Legyen természetes, hogy arról is beszélünk, milyen nehéz a szoptatás.

Ne nevezzük többé lustának azokat az anyukákat, akik tápszert adnak, vagy ne feltételezzük, hogy nem próbálkoztak eléggé. Hagyjuk abba, hogy a szoptató anyukákat mártíroknak tartjuk.

A tájékozottság és támogatás a legfontosabb és az anyákat mindenféleképpen támogatni kell. Akár tápszert adnak, akár szoptatnak.

(Cikk forrása: mother.ly)