Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A szoptatás megvédhet az ekcémától

Szerző: GE

2018. január 4. | Frissítve: 2019. február 1.

Forrás: babaszoba.hu

A bélflórára, s ezen keresztül az immunrendszerre gyakorolt pozitív hatásnak köszönhetően a szoptatás hosszú távon csökkenti az ekcéma kialakulásának esélyét - derült ki egy kutatásból.

Az Unicef a bababarát kórház kezdeményezés keretein belül még az 1990-es években adott bababarát címet jó pár kórháznak Fehéroroszországban - olvasható a Pharmaonline-on. A cél az volt, hogy minél hamarabb motiválják szoptatásra az anyákat szülés után. A próbálkozás sikeres volt. Ahol motiválták az anyákat, ott közel 27 százalék volt azoknak az aránya, akik 3 hónapnál tovább szoptatták a babájukat, ahol nem történt meg a szoptatás felé terelgetése az édesanyáknak, ott csak 7 százalékuk szoptatott 3 hónapon túl.
A szoptatás csökkenti az ekcéma kialakulásának esélyét

A szoptatott babák között kevesebb az ekcémás

A Fehéroroszországban végzett nagy volumenű kutatás eredményei szerint - a bélflórán keresztül - a szoptatás csökkenti az ekcéma kialakulásának esélyét
A PROBIT (PROmotion of Breastfeeding Intervention Trial) vizsgálat keretében több mint 10 ezer gyermeket monitoroztak- ellenőrizték a tüdőfunkciót, a bőrt és az allergiás problémák meglétét. Asztma, tüdőfunkció vonatkozásában nem találtak különbséget a szoptatásra motivált, tovább szoptatott gyermekek és a kontroll csoportba tartozók között. A bőrrel kapcsolatos eredmények azonban mást mutattak: a felmérések szerint a bababarát kórházban született tinédzser korú gyermekek körében 0,3 százalék volt az atópiás ekcéma gyakorisága, míg a kontroll-csoportban 0,7 százalék. 
További fontos cikkek szoptatás témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések