Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A szoptatás korszakai: az újszülöttől 2 éves korig

Szerző: Babaszoba.hu

2017. november 1. | Frissítve: 2021. március 18.

Forrás: La Leche Liga Magyarország

A szoptatás szokásai nem állandók, hanem időszakonként megváltoznak, alakulnak. Nézzük, hogy alakul a szoptatás az első két évben.

A szoptatás korszakai: az újszülöttől 2 éves korig

A WHO ajánlása szerint 6 hónapos korig kizárólag anyatejre van szüksége egy kisbabának. Félévesen és egészséges fejlődése érdekében minimum egyéves koráig jó, ha szopizik, de a legjobb az lenne, ha kétéves korig tartana ez az időszak. Ha pedig még két éves koron túl is szeretne és az anya is szeretné őt szoptatni, akkor az már hab a tortán.

Az első órák

Születése után mindenkinek az a legjobb, ha azonnal bőrkontaktusba tud kerülni anya és baba. Ha ilyenkor a babát az anya hasára fektetik, akkor kúszni kezd a mell felé és önállóan szopni is tud. A baba az első 1-2 órában éber, érdeklődő.

Az első pár nap

A szoptatások hossza több mint egy óráig is eltarthatnak. Sokszor ilyenkor még kellemetlen, sőt fájdalmas is lehet a szoptatás.
A baba 24 óra alatt 12 alkalomnál is többször szophat. Ha aluszékony vagy nagyon lecsökken a szoptatások száma, akkor érdemes lehet felébreszteni.

Az első 2 hét

Gyors szopómozgásokat végez a baba a szoptatás elején, a tejleadó reflex beindulásával kortyolása is hallatszik.
Elalszik vagy legalábbis ellazul a mellen, ilyenkor meg lehet kínálni a másik mellből is, de lehet, hogy nincs rá szüksége.
Előfordul és teljesen természetes, ha 20 perc szopás után elalszik, majd 20 perc alvás után újra ébred és szopni akar ismét. Ez a kolecisztokinin hormon hatása.
Főleg délután és kora este gyakoribbak és rövidebbek a szopizások.
Éjjel a baba szinte ugyanolyan aktív, mint nappal.

2-6 hetes kor

Egyre ügyesebb anya és baba is.
Megjelennek az első mosolyok a szoptatás utáni ellazult állapotban.
Megszűnhet a mell feszülése, puhává válhat.
Teljesen baba függő, hogy mennyi ideig tart egy-egy szoptatás és az is, hogy hányszor egy nap.

6 hetes-3 hónapos kor

Szopizás közben a baba mosolyog, szájából kicsordul a tej. A babák ilyenkor kezdik el a simogatást, az anya arcának felfedezését, a mell paskolgatást.
Vannak babák, akik átalusszák az éjszakát.
Mivel ennek a szakasznak a végén indul be a mozgásfejlődés, a babák egyre jobban érdeklődnek a külvilág iránt.

3-4 hónapos kor

A baba kezdi felfedezni saját testét, ezért az ökölrágás, az ujjak szájba tétele nem feltétlenül az éhség jelei, bár az intenzív ujjszopás és nyugtalanság valószínűleg igen.
Idegrendszere is hatalmasat fejlődik: hatékonyabb lesz az ingerfeldolgozó képessége, ami a külvilág és a saját teste felé is fokozott érdeklődéssel jár. Ettől az igény szerint szoptatott babáknál a szopások száma megnő, de a szopások időtartama lerövidül. A baba figyelme könnyen elterelődik a szoptatásról. Megnő az éjszakai szoptatás jelentősége: fontossá válik, hogy közel van-e éjszaka az anya. Az éjszakai szoptatásokkal egészíti ki a napi mennyiséget.
Azoknál az anyáknál, akiknek erős tejleadó reflexük van, előfordulhat, hogy a baba tiltakozni kezd az erős sugárban meginduló anyatej ellen.

4-9 hónapos kor

Már egyre inkább társas tevékenységgé kezd válni a szoptatás, aminek időtartama lerövidül, akár 5 perc alatt is befejezi a baba.
Már van egy kis türelme a babának, így már tudja, hogy ha várnia is kell, utána mellre kerül.
Ahogy beindul a mozgásfejlődés, a szopizási pózok is egyre akrobatikusak lesznek.
Megkezdődik a korszak második felében a hozzátáplálás.
Egy tanulmány szerint fél éves korig átlagosan 11-szer szopnak a babák naponta.

9 hónapos kortól 2 éves korig

Maga választja meg, hogy mikor és melyik oldalról szopik.
Tovább csiszolódik az akrobatikus szopizás.
Egy-egy új mozgás megtanulása előtt a babák nyugtalanabbá válhatnak és többször szopizhatnak.
Periodikusan váltják egymást a külvilág és anya iránti érdeklődés fázisai.
A szoptatás mellett az elalvást megelőző tevékenységek köre bővül: mesékkel, dalokkal, de a legfontosabb rituálé még mindig a szoptatás marad.
Bár a család által fogyasztott ételek aránya egyre nagyobb szerephez jut a baba étrendjében, az anyatej még mindig jelentős mennyiségű tápanyaghoz és immunanyaghoz juttatja.
Elkülönülni látszik egymástól a baba valódi igénye és akarata: a figyelemelterelés és helyettesítés megjelenik a nevelésben, az ölelés vagy egyéb gyengéd nevelési eszközök is megjelennek.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Hasznos tudnivalók az érzékeny bababőr ápolásáról (X)

Az újszülött kisbabáknak egy teljesen új környezethez kell alkalmazkodniuk a születést követően. Az első hónapokban bőrük még sokkal intenzívebben reagál a külső ingerekre, mint a felnőtteké.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések