Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A szoptatás kedvezően befolyásolhatja az anya vérnyomását

Szerző: Babaszoba.hu

2021. augusztus 1.

Forrás: babaszoba.hu

A szoptatásnak számos ismert kedvező hatása van az anyára, most egy újabb egészségügyi előnyre derült fény.

A szoptatás kedvezően befolyásolhatja az anya vérnyomását (fotó: Getty Images)
A szoptatás előnyei a csecsemő számára jól ismertek, és egyes tanulmányok kimutatták, hogy a szoptató anyáknál alacsonyabb a cukorbetegség, a magas koleszterinszint és a szívbetegségek kockázata, egy új, az American Journal of Epidemiology című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a szoptatásnak más előnye is lehet az anya számára.
Tudjuk, hogy a szakmai ajánlás szerint az első hat hónapban a kizárólagos szoptatás javasolt, majd egy éves korig a szilárd táplálék bevezetése mellett is ajánlatos folytatni a szoptatást (sőt, egy éves koron túl is). A szoptatás bizonyítottan segít a csecsemőknek a hasmenés és a fülgyulladás elleni küzdelemben.
A Dr. Alison M. Stuebe és munkatársa által vezetett új tanulmány célja az volt, hogy a szoptatás és az anyák magas vérnyomásának kialakulása közötti lehetséges kapcsolatot keresse.
A kutatók 56 000 amerikai nőt vizsgáltak meg. Minden résztvevő legalább egy gyermeket szült. A kutatás felfedte, hogy 8900 nőnél alakult ki magas vérnyomás, de azoknál a nőknél, akik nem szoptatták gyermeküket, 22 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki magas vérnyomás, mint azoknál az anyáknál, akik legalább hat hónapig szoptattak.
Bár ezek az eredmények nem bizonyítják a szoptatás és a magas vérnyomás kialakulásának csökkent kockázata közötti közvetlen összefüggést, állatkísérletekben találtak bizonyítékot arra, hogy a szoptatásban szerepet játszó oxitocin hormon tartósan befolyásolja a vérnyomást.
E lehetséges összefüggés és a szoptatással kapcsolatos egyéb bizonyított egészségügyi előnyök miatt a kutatók azt javasolják, hogy ösztönözzék és segítsék az anyákat a szoptatásban. Azt is javasolják, hogy a szoptatási tanácsadás legyen mindenki számára könnyen elérhető.
(Cikk forrása: medicalxpress.com)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések