Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A szoptatás csökkenti az endometriózis kockázatát

Szerző: Babaszoba.hu

2017. szeptember 8. | Frissítve: 2019. április 4.

Forrás: Medipress

Azok a nők, akik hosszabb ideig szoptatják gyermeküket, kisebb eséllyel betegszenek meg később endometriózisban.

A szoptatás csökkenti az endometriózis kockázatát

Az endometriózis egy olyan krónikus, gyógyíthatatlan nőgyógyászati zavar, amely a fejlett országokban a nők mintegy 10 százalékát érinti. A Brigham and Women's Hospital friss kutatása szerint azok a nők, akik hosszabb ideig szoptatnak, lényegesen kisebb eséllyel szenvednek a fájdalmas, életminőséget negatívan érintő betegségtől.
A kutatás során a Nurses Health Study keretén belül nők kórtörténetét követték 20 éven, 1989-től. Ez idő alatt 3296 nő kapott endometriózis-diagnózist. A szakemberek azt vizsgálták, hogy ezek az anyák mennyi ideig szoptattak, mennyi ideig tápláltak gyermeküket kizárólag anyatejjel, és mennyi idő telt el a legutóbbi szoptatási időszak óta.
Az elemzések után megállapították, hogy minden szoptatással töltött három hónap 8 százalékkal csökkenti a krónikus betegség kialakulásnak kockázatát. A kockázat csökkenése természetesen azoknak a nőknek a körében volt a legnagyobb, akik kizárólag szoptattak, vagyis egyáltalán nem használtak tápszert. Azok a nők, akik legalább 18 hónapon át anyatejet adtak gyermeküknek, 30 százalékkal kisebb eséllyel kaptak endometriózis-diagnózist, mint az egyáltalán nem szoptató nők.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések