Baba

A szeretet a fontos, nem a szoptatás

Van, aki szerint a szoptatás sikere a fejünkben dől el. Ezek szerint akinél nem jött össze, az nem akarta eléggé? A szoptatási tanácsadó válaszol!
2011. Február 13.

A kérdés: Reménykedhetek még?

2006-ban született a kislányom, majdnem teljesen problémamentes volt a terhességem, csak a 35. héten lett magasabb a cukrom. A 39. héten szültem vákuummal. A kislányom fejéről hamar eltűnt a duzzanat, de én két hétig se állni, se ülni nem tudtam. Három héttel a szülés után visszakerültem a kórházba, mert elkezdtem erősen vérezni, mint kiderült, egy belső, elfekélyesedett seb miatt. Lehet, hogy ez a gyulladás és a fájdalom is szerepet játszhatott abban, hogy egyáltalán nem tudtam szoptatni a kislányomat.

Nem volt tejbelövellésem, nem volt soha duzzadt a mellem. Megpróbáltam mellszívóval fejni, de 20 gramm volt a legtöbb, amit ki bírtam préselni. Nagyon bánt a dolog a mai napig, nem tudom, mit csináltam rosszul. 2008-ban voltam mammográfián.

A vizsgálatot végző doktornő anélkül, hogy bármit is mondtam volna neki a szoptatási problémáimról, azt kérdezte: tudott szoptatni? Mondtam, hogy sajnos nem. Erre elmondta, hogy nagyon kevés a tejtermelő mirigy a mellemben. Én ilyenről még soha nem hallottam! A védőnőt is kérdeztem, de szerinte a szoptatás kérdése fejben dől el. A tervezett tesó miatt is foglalkoztat a kérdés: másodszor vajon sikerülhet?

M. T. Edina, e-mail

A válasz:

A szeretet a fontos, nem a szoptatás

Kedves Edina! A szoptatás sikere sajnos (vagy szerencsére?) nem csak a fejünkben dől el, de persze az nagyon is számít, hogy mit gondolunk, mit tudunk, és mit szeretnénk. A szoptatás pont olyasmi, amit nagyon sok minden befolyásolhat, a korábbi tapasztalataink, a viszonyunk a testünkhöz, a testünkkel kapcsolatos negatív élmények, a saját gyerekkorunk és így tovább.

Emellett még konkrét fizikai tények is meghatározzák a tejtermelés képességét, például egy serdülőkorban folytatott drasztikus fogyókúra, éhezés, anorexia/bulimia okozhatja a mirigyállomány éppen ekkor robbanásszerű fejlődésének elmaradását. És még olyan sok minden, hogy lehetetlen is volna egy ilyen rövid válaszban felsorolni. Vagyis valóban létezik tejmirigy-elégtelenség, és ezen nem lehet akaraterővel segíteni. Sok olyan esetem volt már, amikor a legjobb szándék és a leggondosabb segítségnyújtás ellenére sem sikerült az édesanyának a szoptatás.

Jellemző, hogy több körülmény együttes hatása miatt alakul így. A szoptatós baba-mama csoportomba jár olyan édesanya, aki örökbe fogadott kisbabáját szoptatja már kilenc hónapja, ebből körülbelül hat hónap kizárólagos szoptatás volt, úgy, hogy ő maga sosem volt terhes. Erre mondhatnánk, hogy tessék, itt a bizonyíték, hogy fejben dől el.

De nem! Mert az igaz, hogy fejben dönti el, hogy próbálkozni fog, és akarja a szoptatást, de maga a folyamat nagyon is konkrét fizikai törvények és biológiai adottságok alapján működik: a gyakori fejés, szopás hatására a tejtermelés megindul és fokozódik.

A szeretet a fontos, nem a szoptatás

Nálad sok körülmény alakult kedvezőtlenül: a szülés utáni rossz állapot, a gyulladás, sőt, még az inzulinháztartás zavarára utaló emelkedett vércukorérték is közrejátszhatott ebben a tejmirigy-elégtelenség mellett. Hasonló esetben feltérképezzük az édesanyával az összes lehetséges okot, ami befolyásolhatta a szoptatást, hátha másodszor jobban alakul.

De a lényeg az, hogy a jó szülő-gyerek kapcsolat messze nem csak a szoptatáson múlik! A legfontosabb a gyerekeink iránt érzett feltétlen szeretet és elfogadás.

Plusz: hasznos segédeszköz

A fotónkon látható Szoptaníttal, más néven SNS-sel akkor is szoptathatsz, ha nincs, vagy nincs elég tejed. Az ötletes segédeszköz segítségével a baba szopás közben kapja meg a szükséges kiegészítést is, miközben ezzel ösztönzi a további tejtermelődést. Ráadásul cumisüveget is feleslegessé teszi.

Használatáról és arról, hogy mit tehetsz, ha nincs elég tejed, bővebben itt olvashatsz.

Az örökbefogadott babák szoptatásáról pedig itt.

Ha személyes segítséget szeretnél kérni szoptatási tanácsadótól, itt keresgélhetsz.

Ezek is érdekelhetnek:

Így előzheted meg a fájdalmas mellgyulladást!

Nincs elég tejem!

Lesz-e elég tejem?

A leggyakoribb tévhitek a szoptatásról

Forrás: Kismama magazin