Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A szem is segíthet az autizmus felismerésében

Szerző: B.G.- babaszoba.hu

2018. május 13. | Frissítve: 2019. május 16.

Forrás: babaszoba.hu

Az autizmust nagyon nehéz felismerni csecsemőkorban. Egy új tanulmány szerint a korai autizmus felismerésében segíthet, hogy a csecsemő pupillája, hogy reagál a fényre.

A szem is segíthet az autizmus felismerésében
Köztudott, hogy az autizmusra jellemző lehet a szenzoros inger-érzékenység - túlzott vagy semmilyen - fényre, hangokra vagy illatokra.
A kutatók az agy fejlődésének és az érzékszervi feldolgozás blokkolásának vizsgálatától várják az autizmus korai felismerését.
Terje Falck-Ytter, az Uppsala Egyetem pszichológiai tanszékének docense, és csapata azt vizsgálta, hogy a csecsemők pupilláris fényreflexe - amely szabályozza, hogy mennyi fény jut a retinákhoz - összefüggésbe hozható-e az autizmus korai felismerésével.
"Az autista gyermekekkel foglalkozó korábbi tanulmányok gyenge pupilláris fényvisszaverődést tapasztaltak náluk. Azt vizsgáltuk, hogy az autista gyerekek még csecsemő testvéreinek hogy működik ez a reflexe"- mondta Terje Falck-Ytter.
Falck-Ytter és munkatársai egy svéd longitudinális tanulmány adatait hasonlítottak össze egy másik, a londoni Birkbeck-i Egyetemen végzett vizsgálattal.
A brit kutatás olyan csecsemőket vizsgált meg, akiknek az idősebb testvére autista. A vizsgálatban részt vevő csecsemők 9-10 hónaposak voltak a kutatás kezdetén, és 3 éves korukig figyelték őket, utánkövetéses vizsgálattal.
A vizsgálatban 147 olyan csecsemő vett részt, akinek idősebb autisa testvére volt. A vizsgálatban részt vevő csecsemők közül 3 éves korukra 29-t diagnosztizáltak autizmussal.
A tanulmány megállapította, hogy azok a gyermekek, akiknél autizmust diagnosztizálták az utánkövetés során, a pupilláik szűkebbek voltak, mint azok, akiknél nem állapítottak meg autizmust.
"Meglepő módon azt tapasztaltuk, hogy csecsemőkorban a csoport különbségei ellentétes irányúak voltak, mint a nagyobb gyermekeknél: erősebbek voltak a reflexek azoknál a csecsemőknél, akiknél később autizmust állapítottak meg, mint azoknál, akiknél nem? -mondta Terje Falck-Ytter. "Úgy gondoljuk, hogy a megállapítások azért fontosak, mert egy olyan alapvető funkcióra mutatnak rá, amelyet korábban nem vizsgáltunk."
"Jelenleg - folytatja Falck-Ytter - az autizmust nem lehet megbízhatóan diagnosztizálni 2-3 éves kor előtt, de reméljük, hogy a korai fejlődésével kapcsolatos további ismeretekkel korábban lehetőség nyílik a megbízható diagnózisra, ez pedig hozzájárulhat a korai fejlesztéshez."
Falck-Ytter azonban arra figyelmeztet, hogy ez a tanulmány csupán azt mondja ki, hogy jelentős különbség van a két vizsgált csoport között, de egyelőre túl korai lenne kijelenteni, hogy ennek az eredménynek a birtokában korán felismerhető az autizmus.
(A cikk forrása a medicalnewstoday cikke)
Kapcsolódó cikkeink autizmus témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Hasznos tudnivalók az érzékeny bababőr ápolásáról (X)

Az újszülött kisbabáknak egy teljesen új környezethez kell alkalmazkodniuk a születést követően. Az első hónapokban bőrük még sokkal intenzívebben reagál a külső ingerekre, mint a felnőtteké.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések