Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A rotavírusfertőzés tünetei

Szerző: Babaszoba.hu

2018. január 4. | Frissítve: 2019. május 27.

Forrás: babaszoba.hu

A rotavírus nemcsak a gyerekekre jelent veszélyt, a felnőtteket is megfertőzi. Végigmegy az egész családon, ám a legnagyobb veszélyt az 1 év alatti babákra jelenti, akiknél akár pár óra alatt bekövetkezhet a kiszáradás.

A rotavírusfertőzés vezető tünete a hasmenés és a hányás. Nem ritka a napi 10-15 híg, vizes hasmenés sem. Szerencsés esetben 2-3 nap alatt lezajlik a betegség, de akár 4-5 napig is eltarthat, mire elmúlik a szervezetet gyengítő hasmenés, hányás. A betegséget láz is kísérheti. 
Igen gyorsan terjedő fertőzés, a vírustörzsei a kezeken órákig, a tárgyakon napokig képesek életben maradni. Nem csoda, hogy hamar végigsöpör a családon és bölcsis, ovis csoportokon a gyötrő tüneteket okozó rota.
A rotavírusfertőzés a kicsikre a legveszélyesebb
A babák, kisgyerekek könnyen kiszáradnak, így fokozott figyelmet kell fordítani a folyadékpótlásra. Néhány percenként 1-1 kanál vizet adj a betegnek (a felnőttek is kortyonként fogyasszanak vizet pár percenként), így kisebb eséllyel távozik azonnal a folyadék.   
Gyógyszer nincs rá, csak megelőzni lehet, védőoltással. A vakcinát csak babáknak lehet beadatni, felnőttként már nincs lehetőség a leggyakoribb rotavírustörzsek ellen védettséget szerezni. Legkésőbb 12 hetes korig gondoskodni kell az első adag beadásáról, majd legalább 4 hét múlva (de legkésőbb 32 hetes korig) a második adagról.     
A gyógyulást segítheted rehidráló porral is, amit beszerezhetsz a patikában, de akár otthon is elkészítheted a megfelelő só és cukorarányú oldatot. (A rehidráló folyadék elkészítéséhez itt találsz instrukciókat.)
További fontos cikkek a témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések