Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A rota-oltás miatt szorult vissza az 1-es típusú diabétesz?

Szerző: Babaszoba.hu

2019. október 15.

Forrás: MedicalOnline

Ausztrál kutatók szerint kapcsolat lehet az 1-es típusú cukorbetegség visszaszorulása és a rotavírus elleni széles körű vakcinázás között.

A University of Melbourne kutatócsoportja a Public Library of Science Pathogens folyóiratban közölt cikkben arról számolt be, hogy a rotavírus fertőzés szerepet játszhat az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásában.
A rota-oltás miatt szorult vissza az 1-es típusú diabétesz? (fotó: iStock)
A rotavírus fertőzés elsősorban a kiskorú gyerekeknél kialakuló gasztroenteritisz vezető oka. Az utóbbi években bevezetett oltások jelentősen csökkentették a fertőzés következtében fellépő halálozást.
A mostani vizsgálat során az ausztrál kutatócsoport kimutatta, hogy a rotavírus elleni oltási program következtében 15%-kal esett vissza a 4 évesnél fiatalabb ausztráliai gyermekek között az 1-es típusú cukorbetegség kialakulása. Ez az adat alátámasztja azt a feltételezést, miszerint összefüggés mutatható ki a rotavírus fertőzés és a diabétesz között a genetikailag hajlamos gyermekek körében.
A kutatók sorra vették azokat a molekuláris bizonyítékokat, amelyek a kapcsolatra utalnak. Környezeti tényezők is befolyásolhatják a rotavírus és az 1-es típusú diabétesz közötti kapcsolatot, a szerzők szerint fontos lenne tudni, hogy mely gyerekeknél lenne fontos a rota elleni oltás. Fontos kutatási terület lenne annak bizonyítása, hogy a direkt összefüggés található-e a vírus által okozott hasnyálmirigy-fertőzés és az 1-es típusú cukorbetegségben kialakuló sziget autoimmunitás bekövetkezése között - írja a medicalonline.hu cikke.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések