Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A ringatás a stresszoldásban is segít

Szerző: Bordohányi Alexandra

2020. június 8. | Frissítve: 2021. június 9.

Forrás: babaszoba.hu

A ringatásnak számos pozitív hatása van a babára nézve, a legelemibb funkció, hogy segít megnyugodni a babának. Miért ilyen hatékony stresszoldó a ringatás?

A ringatás a stresszoldásban is segít (Fotó: Getty Images)
Egy, a RIKEN Agytudományi Intézet kutatói által készített 2013-as tanulmány szerint a babák automatikusan egy mély, relaxációs állapotba kerülnek, amikor hordozzák, ringatják őket, ugyanis ez szabályozza az ideg-, a motoros-, a szív- és érrendszert. Ez feltehetőleg evolúciós okokra vezethető vissza, hiszen már akkor átkarolva hordozta gyermekét az anya, így ez a hintázó mozgás összekapcsolódott a túléléssel.
Egy kísérletsorozatban EKG-vizsgálatokkal megfigyelték több csecsemőnél, hogy a hordozás, ringatás hatására pulzusszámuk lelassul. Azonban amikor csak egyszerűen felemelték és tartották őket, akkor nem volt tapasztalható ugyanez a hatás.
Emellett a hintázó mozgás felidézi a gyermekek számára az anyaméhben töltött időt, amikor szintén ringatózó mozgást érzékelhettek.

Miért fontos ez a fajta stresszoldás?

Ha a csecsemők túl magas szintű kortizol stresszhormonnak vannak kitéve, az később viselkedésproblémák, illetve a stresszhez kötődő betegségek kialakulásának nagyobb kockázatával járhat. A ringatással, hordozással, simogatásokkal, ölelésekkel növelhető az oxitocin - az úgynevezett szeretethormon - szintje, s ezáltal csökkenthető a stressz-szint.

Mire érdemes odafigyelni?

Arra azonban érdemes odafigyelni, a baba mit szeret és mit nem, hogy valóban működjön ez a fajta stresszoldás. Egy felmérés szerint a csecsemőknél csökkent a kortizol stresszhormon szintje, amikor gondviselőjük ringatta, simogatta őket, felvette velük a szemkontaktust, és nyugtatóan beszélt hozzájuk. De amikor ringatás vagy szemkontaktus nélkül, csendben simogatták őket, magas kortizolszintet tapasztaltak. Egy másik kísérlet szerint pedig az is segíthet, amikor hordozás, ringatás közben fel-alá járkálnak a babával.
Ringatás általában szoros kontaktust feltételez az anya és a baba között, és már önmagában az ölelés is képes csökkenteni a kortizol stresszhormon szintjét, megnyugtatni a csecsemőt. A kortizol szintjének csökkenése azt is segíti, hogy a baba álmosnak érezze magát, a baba ringatása - és egy altatódal éneklése mellé - ezért is hatásos altatótechnika, a nyugtató funkció mellett.

Így nyugtasd meg ringatással

  • Tapasztald ki, hogy kényelmes neked, ha tartod a babát, és hogy kényelmes neki. Hogy jó, ha megfogod, hol támaszd meg a fejét?
  • Már egy egyszerűbb fel-alá sétálgatás is segít, de próbálkozz bátran többféle ritmusos, rugózó mozgással, hogy lásd, melyik válik be nálatok a legjobban.
  • A baba már az anyaméhben töltött idő óta ismeri a hangodat, így az is segíthet, ha énekelsz, dúdolsz neki a ringatás mellett.
  • Ne aggódj, ha nem sikerül azonnal megnyugtatnod a babát, az elején, amíg kitapasztalod, mi működik nálatok, ez a folyamat tovább is eltarthat. De ne add fel!

Mi a helyzet a kisgyerekekkel?

Természetesen a ringatás, a hintázó mozgás stresszoldó hatása nem múlik el csak azért, mert a gyermeked már nem kisbaba. Sőt, az ölelésnek és a ringatásnak a felnőttekre nézve is nyugtató hatása van, és segíthet a feszültségek, szorongások leküzdésében. Ezért a 2-3 éves kisgyermekedet is vedd fel, ültesd az öledbe és ringasd, vagy csak egyszerűen guggolj vagy térdelj le hozzá, öleld meg és próbálkozz ilyenkor egy kis hintázó mozgással. Ezzel akár a dackorszakban is próbálkozhatsz hiszti-kezelő módszer gyanánt.
További tippek:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések