Baba

A rettegett rota: a gyerekeknél megelőzhető a fertőzés

A rotavírus nem csak a gyerekeket fertőzi meg, a felnőtteket is ledönti a lábáról. A kicsiknél azonban jóval veszélyesebb, de esetükben szerencsére van védekezési mód. Van olyan megye, ahol már most annyi beteg volt az idén, mint 2015-ben egész évben.
2016. Június 04.

Tombol a rotavírus hazánkban: idén is rengeteg a rotás gyerek. Tovább a rotafertőzésről szóló helyzetjelentésre>>A rotavírus minden évben ijesztő statisztikai számokat produkál. 2016 első négy hónapjában 2345 jelentett eset volt, hetente több száz új megbetegedés. A betegek több mit 60 százaléka baba, kisgyerek. Mivel a rotás kicsiknél könnyen átfordul a betegség kiszáradásba, így nem csoda, hogy a kórházban ápolt rotafertőzéses esetek (évente 2000) körülbelül 60 százaléka a 2 év alatti korosztályból kerül ki.

A március utolsó napján tartott sajtóeseményen szakember és közszereplők igyekeztek felhívni a figyelmet a rotavírus potenciális veszélyeire, és arra, hogy a gyerekek esetében van lehetőség a védekezésre.

A rotavírus-fertőzés tünetei

Az alap tünet a hasmenés, de hányás is gyakran kíséri. Ha kicsi gyerek kapja el a rotát, a legnagyobb veszélyt a kiszáradás jelenti. Ez akár pár óra alatt bekövetkezhet – figyelmeztetett minden szülőt Dr. Király Balázs, 20 éve praktizáló gyerekorvos, a szülőket segítő Zsebdoktor mobilalkalmazás vezető szakembere.

Több rotavírustörzs is felelős a “rotás” gyomor- és bélhurutos megbetegedésért. Sajnos többször is elkapható, nem szerzünk védettséget. Súlyosan fertőző betegségről beszélünk – rendkívül gyorsan terjed közösségben, háztartásban. Felnőttek is elkaphatják, esetükben is kellemetlen napokat képes okozni, ám 3-36 hónapos korban a legveszélyesebb. A statisztikák szerint 3-5 éves korra szinte minden gyerek átesik a fertőzésen. (Bár ez nem jelenti azt, hogy nem esik át rajta ismételten a gyerek.)

A sajtóeseményen Farkasházi Réka is részt vett, aki egy személyes tapasztalatról is beszámolt: egyik gyermeke szervezetét annyira megviselte egy hányós, hasmenős fertőzés, hogy kórházi kezelés lett a vége. Szörnyű élmény volt számára látni gyermekét a kórházi ágyban, betegen.

A kiszáradás tünetei

A kiszáradás jeleiről is beszélt a szakember. Elmondta: folyamatosan figyelni kell a baba általános állapotát. A romló közérzet, a beesett szem, a száraz nyelv, a fokozódó bágyadtság jelzi, hogy baj van. A legkisebbeknél érdemes hamarabb orvoshoz fordulni, mint a felnőtteknél, hisz náluk a folyadékvesztés sokkal hamarabb okoz problémát.

“Ha hány, ne itassuk egyből, hanem 1-1 kanál vizet adjunk pár percenként, úgy könnyebben bent marad a folyadék” – tanácsolta Király Balázs. Gyógyszer nincs a fertőzésre, a folyadékpótlás a legfontosabb tennivaló. Hasfogót semmiképp se alkalmazzunk.

Az első napokban minden hasmenős betegségnél állapotot kell kezelni, nem igazán lényeges, hogy mi okozza a problémát. A rotánál sincs gyógyszeres kezelés, csak megelőzni lehet.

Megelőzés: élni kell a lehetőséggel

Az oltás elterjedése előtt évente 3,6 millió rotavírus-fertőzés volt az Európai Unióban, és évente 87 ezren kerültek kórházba. A vírus rendkívül fertőző és ellenálló: a játékokon akár több napig is életben marad, a kezünkön pedig pár óráig. Nem csoda hát, ha a családokon rendszeresen végigmegy a rota, de feltartóztathatatlanul tombol a bölcsikben, ovikban is.

A rotavírus elleni oltás már 9 uniós országban része az oltási rendnek. (De többek között bevezette Norvégia és az Egyesült Államok is.) Ahol bevezették, az átoltottságnak köszönhetően radikálisan csökkent a megbetegedések és a kórházi kezelések száma.

A rota elleni oltás szájon át adható. Több komponensből áll, első adagját 12 hetes korig kell beadni, így a felnőttek esetében sajnos nincs lehetőség védelmet nyerni a leggyakoribb rotavírustörzsekkel szemben. Az oltás adagjai között legalább 4 hétnek kell eltelnie, és végére kell érni az oltási sorozatnak 32 hetes korig.

Király Balázs arról is beszámolt, hogy az oltási kedv egyre nagyobb. Az oltás az általa tartalmazott (leggyakoribb) vírustörzsek ellen egy életre szóló védettséget ad.

Itt minden rotavírussal foglalkozó cikket megtalálsz…

A legérdekesebb cikkek a témában:

  • Több millió életet mentenek meg évente a védőoltások
  • Idén is tarol a rotavírus
  • Ha megy a gyerek hasa…