Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A rágás hangja segít a fogyókúrában

Szerző: Babaszoba.hu

2016. március 24. | Frissítve: 2016. március 31.

Forrás: Medipress

Ha csendben maradunk étkezés közben, és meghallgatjuk, hogyan rágunk, kevesebbet fogunk enni: így ugyanis jobban tudatosodik bennünk, hogy mennyit és mit is fogyasztottunk.


A Brigham Young University (BYU) munkatársai szerint ez egy egyszerű és hatékony segítség lehet a plusz kilók leadásában.

A szakemberek szerint aggasztó tendencia, hogy zenét hallgatunk és tévét nézünk, miközben eszünk, mivel így nem halljuk saját rágásunkat. Márpedig a rágás zaja az, ami tudatosítja bennünk a fogyasztás mértékét, így háttérzaj mellett könnyebben eszünk többet a kelleténél, ami természetesen plusz kilókhoz vezet.
"A hang igazából egy elfeledett érzék, amikor étkezésről van szó, holott igazából fontos szerepet játszik az ember életében. Bármilyen halkan és kulturáltan is eszünk, a saját rágásunk zaját a tökéletes csendben érzékeljük, és ez segít abban, hogy tudatosodjék bennünk, mit is csinálunk, és így ne együnk többet a kelleténél. Nagy baj, hogy a többség beszélget, sőt: zenét hallgat, tévét néz evés közben" - mondja a kutatást vezető Ryan Elder, a Brigham Young University munkatársa.

A kutatásban szintén részt vevő Gina Mohr, a CSU munkatársa egyetért abban, hogy a kutatók eddig hajlamosak voltak figyelmen kívül hagyni az ételhangokat, mint az étkezés mennyiségét és minőségét nagyban meghatározó tényezőt. "Ételhang alatt azonban nem a frissen sült szalonnal sercegését vagy a pattogatott kukorica pattogását kell érteni, hanem azokat a hangokat, amelyeket mi magunk produkálunk. A rágás hangját, ami segít tudatosítani, mit is csinálunk, s ezáltal megakadályozza a túlevést" - vélekedik a szakember.

A kutatás a Food Quality and Preference című szaklapban jelent meg.

A témához kapcsolódnak:
 • Tudtad, hogy a séta csökkenti az étvágyat?
 • Ha sötétben, félhomályban eszel, könnyebben fogysz
 • A D-vitamin hiány a testsúlyodra is hatással van


 • További fogyókúrás cikkek...

  Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Hasznos tudnivalók az érzékeny bababőr ápolásáról (X)

  Az újszülött kisbabáknak egy teljesen új környezethez kell alkalmazkodniuk a születést követően. Az első hónapokban bőrük még sokkal intenzívebben reagál a külső ingerekre, mint a felnőtteké.

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések