Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A nyolcvanas évek óta nem kötöttek annyi házasságot, mint tavaly

Szerző: Babaszoba.hu

2021. február 25.

Forrás: hvg.hu

Habár a nagy lagzik egy része elmaradt tavaly, de a házasságkötések száma növekedett.

1986 óta nem kötöttek annyi házasságot, mint tavaly (Fotó: Getty Images)
1986 óta nem kötöttek annyian házasságot, mint tavaly - írja a hvg.hu. Ugyan azt nem lehet tudni, ehhez mennyire járult hozzá egyes családtámogatások házassághoz kötése.
A házasodási kedv megnőtt, de a várt karanténbaba-boom elmaradt. Kapitány Balázs, a KSH Népességtudományi Intézetének demográfusa azt nyilatkozta a portálnak, az előzetes adatokból úgy látszik, hogy "a koronavírus-járvány kitörése és az ezt követő korlátozások tavaszi bevezetése után kilenc-tíz hónappal kevesebb gyerek születik, mint korábban. 2020 decemberében 7,9 százalékkal kevesebb újszülöttet regisztráltak, mint egy évvel ezelőtt."
A szakember szerint bár a termékenységi arányszám tavaly 25 éves csúcson volt - mely szerint, ha az adott év termékenységi adatai állandósulnának, akkor egy nő az élete folyamán átlagosan 1,55 gyereket vállalna -, még mindig elmarad a kormány által vágyott 2-2,1-es arányszámtól. Ráadásul a járvánnyal együtt járó gazdasági válság nincs jó hatással a gyerekvállalásra, és hiába a bőkezű családtámogatások, egy krízis mindig rosszat tesz a termékenységnek.
Az "elmaradt gyerekek" a portál szerint a legideálisabb esetben is 2-3 év múlva jöhetnének, de bele kell kalkulálni, hogy a járvány miatt tavaly elhalasztott egészségügyi ellátások is negatív irányba befolyásolták a családtervezést.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések