Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A nők hány százaléka nem tud szoptatni?

Szerző: Babaszoba.hu

2021. szeptember 6. | Frissítve: 2022. március 28.

Forrás: babaszoba.hu

A legtöbb nő több mint elegendő tejet termel a baba számára. A nők egy kis százalékánál azonban biológiai akadálya van a szoptatásnak: a mellnek egyáltalán nincs vagy nincs elegendő tejtermelő mirigyszövete.

A nők hány százaléka nem tud szoptatni? (fotó: Getty Images)

Mire van szükség a sikeres szoptatáshoz?

Ahhoz, hogy a szoptatás gördülékeny legyen és annyi tej termelődjön, amennyire a babának szüksége van, a legfontosabb alapfeltétel, hogy a baba minél többször kerüljön mellre, hatékonyan ürítse ki a mellet, a szoptatások számát és időtartamát ne korlátozzuk. Mindezek mellett azonban biológiai alapfeltételek is szükségesek a szoptatáshoz, ilyen a megfelelő hormonmennyiség, a csatornák épsége vagy a mell elegendő mirigyállománya.

Mit kell tudni a mell mirigyállományáról?

A mell tejtermelő képességét a mellben található mirigyszövet mennyisége határozza meg. (És nem a mell nagysága: a mell mérete nem befolyásolja, hogy mennyi tej termelődik, ugyanis a mell méretét a mellben lévő zsírszövet mennyisége határozza meg és nem a benne található mellmirigyek nagysága.)
A mell tehát zsírszövetből és mirigyszövetből áll. A mell mirigyállományának tejtermelő sejtjeiben termelődik az anyatej, ami a tejcsatornákon keresztül jut el a mellbimbóig. Ha a kisbaba hatékonyan szopik, megfelelő technikával, minden adott lenne ahhoz, hogy elegendő tej termelődjön, de mégsem így történik, akkor felmerülhet, hogy az a tejmirigy-elégtelenségben keresendő. (Ha felmerül, hogy ez áll a szoptatási nehézségek hátterében, kérjük szoptatási tanácsadó segítségét, ne diagnosztizáljuk magunkat.)
Hazai becslések szerint a nők 3-4 százalékát érinti a tejmirigy-elégtelenség. Catherine Watson Genna szoptatási tanácsadó szerint bár sok anya aggódik, hogy nem termel elegendő tejet, valójában a nők kevesebb mint két százalékának van biológiai oka annak, hogy alacsony a tejtermelő képesség.
A tejmirigy-elégtelenség nem feltétlenül jelenti azt, hogy egyáltalán nem termelődik anyatej, sokkal inkább azt, hogy nem termelődik annyi, amennyire a babának szüksége van. Olyannyira így van ez, hogy sok nő azt tapasztalja, hogy a második vagy harmadik babájánál több teje termelődött, ennek pedig az az oka, hogy minden egyes terhességgel és szoptatási tapasztalattal több mirigyszövet képződik.

Milyen okai és jelei vannak a tejmirigy-elégtelenségnek?

A tejmirigy-elégtelenségnek több oka is lehet, néhány csak sejthető. Elmondható, hogy okozója lehet minden a mellet ért trauma, műtét, sérülés, gyulladás, tályog. A hormonális rendszer eltérései - pl. 1-es típusú cukorbetegség, inzulinrezisztencia, pajzsmirigy alulműködés - is negatívan befolyásolják a tejmirigy állományt ill. annak fejlődését.
Tejmirigy-elégtelenségre utaló jel lehet, ha sem a terhesség alatt, sem pedig a szülés után nem tapasztalunk mellméret növekedést. A tejmirigyállomány hiányára utalhat az is, ha nem látszik a mell bőrén áttűnő vénás rajzolat.
Gyakrabban fordul elő tejmirigyállomány probléma
  • az egymástól távol, több mint 4 cm-re elhelyezkedő mellek esetében,
  • ha a melleket nagyságát jelentős aszimmetria jellemzi,
  • cső alakú/formájú melleknél (amikor a mellek inkább hosszúak, mint kerekek)
  • túlságosan nagy és gömbölyded bimbóudvar esetében.
Meg kell jegyezni ugyanakkor, hogy azoknál a nőknél, akiknél a fenti fizikai tünetek közül egy vagy akár több is előfordul, nincs gondja a tejtermeléssel.

Mit lehet tenni tejmirigy-elégtelenség, csökkent mirigyállomány esetében?

Szakértők egybehangzó véleménye szerint ebben az eseten sem kell abbahagyni a szoptatást, hiszen az a tápláláson túl még számtalan előnnyel jár. Az anyatej pótlásának módja lehet ebben az esetben is a Szoptanít készülék (más néven SNS készülék), használatával a baba szoptatás közben kapja meg a szükséges pótlást. A készüléket az anya a nyakába tudja akasztani, és a tápszert vagy a más anyától kapott anyatejet egy vékony csövön keresztül juttatja el a mellbimbóhoz. Így a baba szoptatás során kapja meg a pótlást, a cső végét a mellbimbóval együtt kapja be. Így a baba stimulálja a mellet, nem hagyja abba a szoptatást és az anya is átélheti a szoptatás élményét.


Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések