Baba

A nagy pelenkateszt – Eljött az igazság pillanata!

A kislányom születése óta edzem az ujjaimat egy pelenkatesztre, és most végre ennek is eljött az ideje. Na igen. Az örök alapkérdések egyike a pelenka. Milyet, honnan, mennyiért? Prémium pelenka, környezettudatos, középkategóriás, vagy mosható?
2011. Augusztus 03.

Több oldalról lehet megközelíteni a kérdést.Az első időszakban, míg a baba nem kap szilárd táplálékot, a széklet hígabb, a babapopsi talán még érzékenyebb.Tisztában kell lennünk tehát gyermekünk képességeivel és testi adottságaival.Vannak gömbölydedebb és „hosszúkásabb” babák, és amelyik pelenka jól működik az egyiknél, kudarcot vallhat a másiknál.

Most nem fogom külön taglalni a hozzátáplálás előtti, illetve utáni állapotokat, részben mert az elsőre már nem emlékszem, részben mert technikailag nincs hatalmas különbség a kettő között, inkább megpróbálok átfogó képet nyújtani a piacon most fellelhető pelenkákról.

Pampers Sleep&Play

Ár-érték arány szempontjából a legtökéletesebb választás, ezért is tartottam ki mellette sokáig, de sajnos az éjszakák kifogtak rajta, hiába „sleep”. A „play” résszel nem voltak problémák, egész jól viselte a gyűrődést, bár azért elég gyakran kellett cserélni. Nagyobb kirándulásokat, utazásokat, vagy bármely olyan helyzetet, amelyben nem tudsz elég gyakran pelenkát cserélni, sajnos nem igazán bír ki.Előnye még, hogy nagyon könnyű és vékony, nyári melegben kellemes viselni a babáknak, nem izzadnak bele.Kialakítása a nyúlánkabb babáknak kedvez, dundiknak combnál nem a legjobb.

Softino

A Lidl saját márkája kis bálnácskákkal szórakoztatja a pelenkázó anyákat. Ez mindenképpen jó kedvre derített.A pelenka egész magasan feljön deréknál, viszont a combnál lévő gumi nem túl erős, és könnyen kiszalad, aminek nem kellene.A bőrrel érintkező felület viszont sajnálatos módon túlságosan szintetikus, hamar kipirosodik a vele érintkező bőr.

Csak „vészhelyzeti tartaléknak” használom.

Babylove – DM saját márka

A népszerű drogérialánc a kismamák Mekkája, a gyes nagy része biztosan itt végzi, a nagyon jól kitalált törzsvásárlói kedvezményrendszernek köszönhetően.Saját márkás termékekben általában nagyon erősek, de pelenkafronton sajnosnem sikerült az élmezőnyben teljesíteniük.

A kialakítás leginkább a Pampersre hajaz, deréknál nem jön fel magasan, combnál a gumija jó, de valahogy a nedvszívás nem az igazi, több balesetet is elszenvedtünk a használatakor.

Tesco saját márkás pelenka

Egész jó, egész jó, meglepően jó. Nem volt nagy bizodalmam, mert úgy figyeltem meg, a középkategóriás pelenkák teljesen egy kaptafára készülnek, de aztán egész jól bevált.Jó magasan feljön deréknál, elég könnyű, és a combgumi is elég erősnek mondható.

Nedvszívó képessége igen jó, komolyabb éjszakai baleset sem volt, úgyhogy nálam a jól használhatók közé került a polcon.

„Diszkont” pelenkák

Ha rákeresünk az interneten, több olyan helyet is találunk, ahol márkajelzés nélküli, nagy mennyiségben összecsomagolt pelenkákat árulnak. Ezek az úgynevezett „diszkont” pelenkák.Gyakorlatilag a normál középkategóriás pelenkákról beszélhetünk, bár ha figyeljük a nagy áruházláncok akcióit, illetve kihasználjuk a törzsvásárlói kedvezményeket, talán még jobb áron juthatunk prémium pelenkához is.

Az viszont elgondolkodtató, hogy a szintén környezettudatos, nagy részben lebomló Moltex (http://www.moltex.de/englisch/index_englisch.html) márkát szintén csak ezeken a helyeken lehet megtalálni.

Alana – a DM saját márkás környezetbarát pelenkája

Összetettem a kezemet, és úgy drukkoltam neki. A pelenkahasználat nálam komoly önellentmondásokat generál, mert sajnos a sima eldobható pelenka egyáltalán nem mondható környezettudatosnak, holott igyekszem ezt a szemléletet minél jobban elsajátítani.

De térjünk vissza vívódó lelkemről elemzésünk tárgyára, a pelenkára.A kezdet nagyon biztató volt.

Maradt, aminek maradnia kellet, az érintett érzékeny területek nem pirosodtak. De sajnos egy-egy nagyobb folyadékfogyasztással terhelt nap kifogott a pelenkán, teljes özönvízzel sújtva a kiságyat.Sajnos a nedvet is valahogy úgy szívja, hogy hamar a gyerek térdénél lötyög a pelenka, ami sem nem higiénikus, sem nem esztétikus.

Végtelenül sajnálom, mert nagyon szívesen használnék lebomló pelenkát, de ő sajnos csak tartalékos lesz nálunk.

Huggies

Sok barátnőm esküdözött, hogy kitűnő pelenka, csak egy apró gond van vele, a pelenka díszítésére szolgáló helyes kis Micimackó-figurák megfogják a ruhákat.

A sokadik fogzástól túlterhelve (remélem, mindenki érti, mire gondolok: teljes ágyneműcsere, gyerek letusolása, majd az akció zárásaképp saját magam letusolása után) már minden megoldás érdekelt.A pelenka tényleg mindent kibírt, nyugodtabb reggelek, kevesebb anyai szarkaláb köszöntött ránk.De sajnos a jóslat bevált: a minta tényleg befogta a ruhákat.(Nagy gond nem volt, mert ki lehetett mosni, de azért mégis.)Így aztán a szükség múltával – áttörtek a fogak – nem vettem újra ezt a márkát.Egyszer viszont az oldalukra tévedve teljesen jó szándéktól vezérelve megírtam a pelenkagyártó cégnek a tapasztalataimat, és rögtön másnap már válaszoltak is sűrű elnézéskérések közepette.Bekértek egy mintát az anyaghibás pelenkából, és a bevizsgálás után – melynek során kiderült, hogy valóban fog – becserélték a maradékomat.

Példás ügyfélkezelés, tökéletes pelenka.(Nem lehetne valami lebomló anyagból ugyanezt? Annyira fantasztikus lenne…)

Libero

A pelenkák két osztályba sorolhatók (akárcsak a növényeknél: zárvatermők és nyitvatermők).Az egyiküknek van gumi a derekánál, a másikuknak nincs.Ha jól gondolkodom, a hátul gumisokat hívják prémium pelenkáknak, és ezekben bizony az „anyag” is több (az az anyag, amelyik a „nedvet” szívja…).

Erőteljesebb altesti megnyilvánulású babáknál bizony ezek a csodafegyverek.Testalkat szerint kicsit változó, hogy a Huggies vagy a Libero válik be jobban, de ez a két márka tényleg mindent megfog, gyakorlatilag nullára csökken a belesetek száma.

Amit nem próbáltunk: Mosható pelenka. Nagyon vonzott a dolog, de a férjem ennél a pontnál élt a vétójogával, ódzkodott a száradó pelenkák mindennapos látványától.

Használói nagyon dicsérik, állítólag kevés a baleset, kisebb a bőrirritáció, könnyebb a szobatisztaságra szoktatás.Ha kacérkodsz a gondolattal, itt találsz egy nagyon hasznos kalkulátort a mosható pelenkákra vonatkozóan.