Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A mell túltelítődése: kemény, fájó mell és láz

Szerző: Kiss Virág

2018. szeptember 28. | Frissítve: 2021. június 12.

Lektor: Dr. Kungler-Gorácz Orsolya

Forrás: babaszoba.hu

Szoptatás során a mell túltelítődése gyakori probléma lehet. Mi lehet az oka és mi a teendőd vele?

A szoptatás többnyire problémamentesen zajlik, ám akadhatnak olyan gondok, amik - főként a kezdetekben - megnehezíthetik az anyuka napjait. A túltelítődött mell okozta probléma szerencsére általában megoldódik egy szoptatás alatt. Amennyiben mégsem így történik, akkor már nagy valószínűséggel tejcsatorna-elzáródással állunk szemben.

Milyen tünetei vannak a mell túltelítődésének?

A mell duzzadt, kemény tapintású és fájdalmas. Ilyenkor a mellbimbó ödémás lesz (átmérője is növekszik), emiatt a babának nehézséget jelent a mellre tapadás; illetve az is előfordulhat, hogy a mellből az ödéma miatt nehezen vagy nem ürül a tej. A túltelítődött mell tejleadása fájdalommal kísért, az anyának hőemelkedése, láza is lehet. A hónalj fájdalma, duzzanata a helyi nyirokcsomók megnagyobbodása miatt jön létre (ha létrejön).

Vegyük sorra, mi minden állhat emögött a kellemetlen probléma mögött!

A baba megszületését követően az első pár napban a mellekben kolosztrum (előtej) termelődik, ekkor még túltelítődés nem fordul elő. A tejbelövellés, amely mögött a placenta kiürülése által okozott hormonális változás áll, mindenképpen bekövetkezik a szülést követő 2-4. napon Ilyenkor a mell mérete megnövekedik, duzzadt és fájdalmas lehet, valamint tejcsöpögés figyelhető meg.
Mi okozhatja a mell túltelitődését és a fájdalmakat?
A későbbiek során jelentkező túltelítődés egyik oka az, hogy a mell nem ürül kellő rendszerességgel. Ez lehet amiatt, hogy a baba éjszaka hosszabbat alszik vagy nem ébred fel szopni. Túltelítődéshez vezethet, ha az anya és baba nem lehetnek együtt valamilyen ok miatt; és ez a probléma az elválasztás idején is előfordulhat.
A másik ok, ha az anya nagyon bőséges mennyiségű tejet termel. Ilyenkor a gyakori szoptatás mellett is sűrűn előfordul túltelítődés.
Szintén túltelítődéshez vezethet, ám csak rövid távon, ha valamilyen eszközből történik egy-egy etetés (vagy cumit kap a baba), és emiatt kimarad a szoptatás. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy ha ez rendszeresen így történik, akkor jellemzően egyre kevesebb lesz a tej mennyisége.

Hogy szüntesd meg a túltelítődést?

A túltelítődés megelőzésének kulcsa a gyakori szoptatás. Ez 24 óra alatt 8, de újszülötteknél, pici csecsemőknél a 12-15 szoptatást jelent. A szoptatást mindig a teltebb mellből kezdd, majd ezt követően kínáld meg a babát a másik mellel is. Ha van egy-két bevált szoptatási pozíció és ezek hatékonyak a probléma megoldására, akkor érdemes ezeknél maradni, nem kell váltogatni a pozíciókat.
Ha a baba nem tud mellre tapadni az ödéma miatt, illetve a tejleadás gátolt, akkor gyors segítség lehet a szoptatás előtt egy jó meleg borogatás vagy forró zuhany.
A mell telítődése esetén tehát a szoptatás a legfontosabb teendő, ám ha a baba nem tudja hatékonyan üríteni a túltelítődött mellet, akkor fejéssel enyhítheted a telítődést. Ez azért is fontos, hogy ne alakuljon ki tejcsatorna-elzáródás és mellgyulladás, és a babád számára is könnyebbé váljon a szopás.
Fontos, hogy ilyenkor is legyen a baba a közeledben. Ha tudsz, pihenjetek együtt, legyél vele minél többször testi kontaktusban, hordozd, ha tudod! Ez elősegíti a tejleadó reflexhez nélkülözhetetlen oxitocin termelődését, és a baba jelzéseire is (pl. ha szopni szeretne), azonnal reagálhatsz.
Ha a mell telítődése fájdalommal jár, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszer is szükségessé válhat. A szoptatások közötti (max. 20 perces) hideg borogatást is be kell iktatnod, hogy csökkentsd az értágulatot, az ödémát, valamint a fájdalmat.
Mindenképpen válts lazább öltözetre, és kerüld a szoros kényelmetlen melltartókat!
Amennyiben a mellgyulladás tüneteit észleled - hidegrázás, láz vagy influenzaszerű tüneteid lesznek -, és 12-24 órán belül nem enyhülnek ezek, akkor mielőbb kérj orvosi segítséget!
Keress szoptatási tanácsadót, ha a baba képtelen szopni, kevés a nedves vagy kakis pelenkája!
A cikket lektorálta: 
Dr. Kungler-Gorácz Orsolya, kórházi-klinikai szakgyógyszerész, laktációs szaktanácsadó (IBCLC), aranycsepp.com
Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések