Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A mai szülők több időt töltenek gyerekeikkel, mint az 50 évvel ezelőtti szülők

Szerző: Babaszoba.hu

2016. október 10. | Frissítve: 2017. október 25.

Forrás: Medipress

Bár kétségkívül sok szülő - különösen anya - küzd bűntudattal, amiért nem tölthet elég időt a gyermekével, a valóságban a mai szülők lényegesen többet vannak kicsinyeikkel, mint a 60-as évekbeli szülők.

A mai szülők több időt töltenek gyerekeikkel, mint az 50 évvel ezelőtti szülők

A University of California friss kutatása szerint leginkább a magas iskolai végzettségű szülőknek nyílik lehetőségük arra, hogy több időt töltsenek a gyerekekkel.
"Ez egy egészen meglepő eredmény, ugyanis azt hinnénk, hogy általában a magas iskolai végzettségű szülők többet dolgoznak, és több pénzük van arra, hogy másokat bízzanak meg a gyerekfelügyelettel. Ennek ellenére minden jel arra mutat, hogy ők töltik a legtöbb időt a kicsikkel" - mondja a kutatást vezető Judith Treas szociológus professzor.
Érdekes tendencia viszont, hogy 1965 és 2012 között tizenegy nyugati országban is kimutathatóan lényegesen több időt töltenek a szülők a gyerekekkel - egészíti ki az adatokat egy olasz felmérés is.
Míg 1965-ben az anyák mindössze naponta átlagosan 54 percet töltöttek a gyerekkel, 2012-re ez a szám majdnem a kétszeresére, napi 104 percre nőtt. Közben az apák gyerekkel töltött ideje szinte megnégyszereződött: 1965-ben csupán 16 perc jutott a gyerekekre, manapság viszont már átlagosan 59 percről beszélhetünk.
A különbségek minden végzettségű családnál megmutatkoznak, de leginkább a magas iskolai végzettségűek esetében hangsúlyosak. A kivételt Franciaország jelenti, ahol csökkent a gyerekkel töltött idő, ám egyetlen szakember sem érti pontosan, miért.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések