Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A levegőzés fontossága - Mikor kell kivinni a babát?

Szerző: Greff András

2018. december 31. | Frissítve: 2021. február 15.

Forrás: babaszoba.hu

Számos tévhit él az emberek fejében azzal kapcsolatban, hogy születésük után mikor szabad először levegőre vinni a babákat, a későbbiekben pedig milyen esetekben érdemes inkább kerülni ezeket az alkalmakat.

A levegőzés fontossága - Mikor kell kivinni a babát?
Jó hír, hogy ha bizonyos részletekre odafigyelünk, újszülött babánkat nyugodt szívvel kivihetjük a levegőre egy-két nap után, illetve amint mi készen állunk rá - és érdemes is így tenni, hiszen ez a babák és édesanyjuk egészségéhez és jókedvéhez is igen sokat hozzátesz. (Koraszülött babáknál vagy egyéb, az általános lépéseket megváltoztató körülményeknél viszont mindenképp kérdezzük meg erről is orvosunkat, és kövessük a javaslatait!)
Először is figyeljünk rá, hogy ne öltöztessük se alul, se pedig túl a babát - elég, ha ugyanannyi ruharéteget kap, mint mi magunk, aztán pedig vigyünk még magunkkal a biztonság kedvéért egy extra takarót is. Fejét mindenképpen védjük, mert a legtöbb baba fejbőrét nem védi még olyan sűrű hajréteg, mint a felnőttekét!
Másfelől a direkt napfénytől mindenképp (ruhákkal, a babakocsi napvédőjével vagy esernyővel) óvni kell a babák a miénknél sokkal érzékenyebb bőrét. Ha ezeket betartjuk, nem kell aggódnunk a babánkért, mert az időjárás, a levegő nem fogja megbetegíteni - de arra persze ügyeljünk, hogy ne vigyük hosszabb időre olyan közegbe, főleg élete első két hónapjában, ahol potenciálisan fertőző betegek lehetnek (bizonyos időszakokban, például influenzajárvány idején már a tömegközlekedési eszközök is ilyennek számítanak), és figyeljünk arra is, hogy csak az nyúljon az arcához, az ujjaihoz, aki ezt tiszta, megmosott kézzel teszi.

Fagyban...

Alapvetően érdemes akkor levegőzni vinni a babát, amikor még ébren van és elégedett, vagyis evés és pelenkacsere után, amikor vidáman szundíthat is egyet aztán a kocsiban (vagy épp rajtunk). Ha több mint egy órára megyünk ki, akkor készüljünk fel rá, hogy odakint kell kielégítenünk a szükségleteit!

Használd a baba fejlődése kalkulátorunkat, hogy nyomon tudd követni kisbabád fejlődését!

Túl azon, hogy hány nap után lehet és érdemes kivinni a levegőre a babát, kérdés lehet még, pláne most, télvíz idején (és majd a nyári hőségben), hogy milyen hőmérsékletek alkalmasak a szabad levegőn végzett sétára. Hideg napok esetében a legegyszerűbb megjegyezni az alapszabályt: 0 fok alatt már erősen meg kell gondolni a levegőzést. Mínusz 5 fokig pár percre megfordulhatunk odakint, ennél alacsonyabb hőmérsékletnél viszont maradjunk inkább a lakásban a babával.
Persze, 0 fok fölött is nagyon hideg lehet, ezért ilyenkor adjunk a babára egy extra réteg ruhát, használjuk ki a testhőt (tehát ha megoldható, inkább hordozóban vigyük a babakocsi helyett), ha pedig a baba láthatóan fázni kezd, vagyis remeg, arca és kezei nagyon hidegek és/vagy pirosak, akkor vessünk véget a sétának! Ne dörzsöljük a túl hidegnek gondolt testrészeit, mert ez károsíthatja a bőrüket - helyette inkább egy meleg vízzel átitatott vattával vagy ruhával törölgessük át, már odabent, a lakásban! (Ha pedig a jól fűtött szobában sem melegedne újra át, akkor hívjunk orvost!)

...és hőségben

Nyáron a 26 fok feletti hőmérséklet már igen melegnek számít a babáknak, mert nekik még nem alakult ki teljesen szervezetük önhűtési rendszere, vagyis az izzadás, amely rengeteget számít a nagy melegekben. Ennek megfelelően hamarabb száradnak ki, és a meleg egyéb negatív hatásait is jobban megérzik. Nyáron persze lényegében lehetetlen (és nem is javasolt), hogy ne legyünk levegőn a babával, ezért figyelni kell rá, hogy eleget igyon (ellenőrizzük gyakran a pelenkája tartalmát: ha látványosan csökken a vizelet mennyisége, akkor valószínűleg kezd dehidratált lenni), hogy levegőzhessen a teste, hogy ilyenkor inkább kocsiban legyen, mint hordozóban (a testhő miatt), és hogy nagyon következetesen használjuk a babáknak való napvédő termékeket - és még így is inkább az árnyékos helyeket válasszuk.
Kapcsolódó cikkeink levegőzés témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések