Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A legtöbb anya tisztában van vele, mekkora segítség a jó probiotikum

Címkék:

probiotikum

Szerző: Babaszoba.hu

2017. június 22.

Forrás: babaszoba.hu

Az anyák többsége rendszeresen ad probiotikus készítményeket gyermekének, és a prebiotikum fontosságával is tisztában vannak - derült ki (nem reprezentatív) házi kutatásunkból, amit a Babaszoba.hu látogatóinak részvételével végeztünk.


Szervezetünkben jótékony hatású baktériumok milliárdjai élnek: a probiotikumok. Segítik a tápanyagok feldolgozását, erősítik az immunrendszert, sőt vitaminokat is termelnek. Ezeknek az apró baktériumoknak a tápanyagai a - számunkra lebonthatatlan - prebiotikumok. Utóbbiakról a kérdéssort kitöltők mintegy harmada még nem hallott, s így fontosnak sem vélte, hogy megtalálhatóak legyenek a probiotikus készítményekben.

Néhány szó a kérdőívet kitöltőkről

Válaszadóink kizárólag nők voltak - ez csupán a véletlen műve, hiszen a kérdésekre természetesen bárki válaszolhatott. A fővárosiak, a megyeszékhelyen vagy megyei jogú városban lakók, a más városokban élők és a községek népességét gyarapítók szinte egyenlő arányban találhatóak meg közöttük.
Ami az életkort illeti, többségük - körülbelül harmaduk -31 és 35 év közötti, a második legnépesebb korcsoportnak pedig a 26-30 éveseké bizonyult. Mintegy 15 százalék 36-40 év közötti, néhányan képviselik a 41-45 éveseket és a 45 év felettieket, míg egészen kevesen voltak a 25 év alattiak.
Képzettségüket tekintve a válaszolók több mint fele főiskolát vagy egyetemet végzett, és jelentős számban találunk érettségivel rendelkezőket is - e két csoport kereken kilencven százalékot fed le.
A fennmaradó tíz százalékon a szakmunkásképzőben bizonyítványt kapók és a legfeljebb a nyolc általános iskolai osztályt befejezők osztoznak.
A kérdőívet kitöltők kétharmadának egy, tizenhat százalékának kettő, tizenhárom százalékának kettőnél több gyermeke van. Pár kitöltőnknek egyetlen gyermeke sincs. A gyermekek csaknem fele 18 hónaposnál idősebb, 22 százaléka legfeljebb féléves, 19 százaléka 6-12 hónapos, és csak 13 százalék egy és másfél év közötti.

A kismamák csak módjával szedik a probiotikus készítményeket

A válaszadók pontosan negyede szedett a terhessége alatt valamilyen probiotikus készítményt - derült ki. A szoptatás alatt ennél kevesebben alkalmaztak ilyen szert - alig több mint a válaszolók hét százaléka.
Gyermeküknek azonban a kérdőív kitöltői közül legtöbben adnak, adtak már probiotikumot: csaknem háromnegyedük antibiotikumos kezelések idején és azt követően, illetve hasmenés alatt és után.
Egyetlen szülő csemetéje fejfájásán és álmatlanságán próbál így segíteni, míg a válaszadók negyede semmilyen probiotikus készítményt nem ad gyermekének.
A kérdésekre felelő anyák zöme (64 százalék) szükség szerint, évente többször is használja e készítményeket gyermeke szervezetének megerősítésére, néhányan pedig évente egyszer vagy kétszer, kúraszerűen.

Előnyben részesített készítménytípusok

A többség - 76 százalék - úgy vélekedik, hogy tápszeres babák esetében többször lehet szükség probiotikumok használatára, hogy a bél mikrobiotái megfelelően funkcionáljanak és segítsék az immunrendszer megerősödését. Ezzel szemben a válaszadók 24 százaléka szerint a csecsemőknek nincs szükségük probiotikumokra.
70 százalék a többféle baktériumtörzset tartalmazó probiotikus készítményeket részesíti előnyben, alig 6 százalék pedig az egyféle törzset rejtő szereket preferálja. 25 százalék szerint pedig nincs különbség a kettő között, vagyis mindkét féléhez ugyanúgy viszonyulnak. A prebiotikumokról a válaszadók szűk 66 százaléka hallott már. Ugyanannyi anya szerint fontos, hogy a probiotikus termékekben prebiotikumok is legyenek. Egyetlen válaszoló szerint ez nem lényeges, míg a kitöltők harmada számára mindegy.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések