Baba

A legnagyobb tévhitek a baba alvása kapcsán

Mindannyian alvásszakértőnek hisszük magunkat, egészen addig, míg szülők nem leszünk. Itt az idő, hogy leszámoljunk néhány, a babák alvását övező tévhittel!
2021. Augusztus 26.
A legnagyobb tévhitek a baba alvása kapcsán (fotó: Getty Images)

1. Az alvás egy természetes folyamat, amit megtanulnak maguktól a babák.

Bár néhány gyermek viszonylag könnyebben képes megnyugtatni magát és visszaaludni éjszaka, de a legtöbb csecsemő számára ez egy olyan készség, amelyet meg kell tanulnia. Szülőként sokat tehetünk azért, hogy megfelelő alvási körülmények biztosításával, a picik igényeihez igazodva segítsük őket ebben a tanulási folyamatban.

2. Biztosan azért ébred fel, mert éhes.

Való igaz, hogy az újszülötteknek még nagyon aprócska gyomruk van, emiatt kezdetben gyakran esznek kevés mennyiséget, ráadásul az anyatejet nagyon gyorsan megemészti a szervezetük. Ám nem ez az egyetlen oka annak, hogy egy baba gyakrabban megébred éjszaka. Féléves kor előtt az alvás-ébrenlét váltakozására elsősorban a picik komfortérzetét zavaró tényezők miatt kerül sor.Előfordulhat, hogy nedves lett a pelenkája, hogy melege van vagy fázik; lehet, hogy épp utat tör egy fog, ami fájdalommal jár; vagy egész egyszerűen csak a szülei közelségére vágyik, és megnyugtatásra van szüksége a visszaalváshoz.

4 hónapos kor után a csecsemők hosszabb ideig tudnak szundítani az éjszakai etetések között, de teljesen természetes jelenség, hogy vannak babák, akik továbbra is igénylik a szoptatást.

3. A szoptatott babák rosszabbul alszanak éjszaka.

Annak, hogy a szoptatott kisbaba gyakrabban éhes, evolúciós okai vannak – a gyakori ébredések egyrészt a baba túlélését biztosították, másrészt lehetőséget adtak arra, hogy az óriási ütemben növekvő agy éjszaka is elegendő stimulációt kapjon. Ugyanakkor azt is hozzá kell, tenni, hogy a tápszeres babák – még ha kevesebbszer is ébrednek – hosszabb ideig maradnak ébren.

A szoptatott kisbaba ugyanis az éjszakai szoptatás során az anyatejben lévő melatoninhoz is hozzájut, ami segíti az elalvását.

4. Ha később fekteted le, tovább fog reggel aludni!

Nos, ez az a tanács, ami paradox módon alvási problémákhoz vezethet, így itt az idő, hogy leszámoljunk vele! Az az igazság, hogy a kipihent gyermek jobban és tovább is alszik, mint egy túlfáradt vagy alváshiánnyal küszködő gyermek.

A túlpörgött, nagyon fáradt babák szervezete kortizolt és adrenalint kezd el termelni, ami még tovább ébren tartja őket.

5. Ha jól megeteted lefekvés előtt, akkor nem fog felkelni.

A mai napig gyakran hangoztatott érv, hogy a jól megtömött baba át fogja aludni az éjszakát. De te vajon jobban aludnál, ha egy-két fogással többet kellene enned lefekvés előtt? Ugye, hogy nem! Ez a módszer nincs összhangban a baba természetes táplálkozási igényeivel, ráadásul annyira megterhelheti a gyomrát, hogy épp ez lesz az oka az éjszakai megébredésnek. Valójában az idegrendszer érettsége az, ami az alvást jobban befolyásolja, és nem az, hogy mennyit evett lefekvés előtt a pici.

6. Soha ne ébressz fel egy alvó babát!

Bár meglehetősen szentségtelen dolognak tűnik felébreszteni egy békésen szunyókáló babát, mégis vannak olyan helyzetek, amikor kénytelen leszel felkelteni.Az újszülötteknek 8-12 szopásra van szükségük naponta ahhoz, hogy megfelelően gyarapodjanak, ehhez pedig nappal 2-3 óránként szopizniuk kell. Ha a babád ettől hosszabb időre elalszik, ébresztgetéssel kell szoptatásra ösztönözni, különösen akkor, ha koraszülött, kis súlyú vagy sárgaság áll fenn.

Fontos az is, hogy a mellen töltött időből 20-30 perc aktív szopizással teljék, hogy elegendő tejhez jusson a pici!

7. A babáknak féléves korukra át kell aludniuk az éjszakát.

Bármennyire is masszívan tartja magát ez a tévhit, valójában nincs konkrétan meghatározható kor, hogy egy babának, mikortól illik átaludnia segítség nélkül az éjszakákat.Három- és hat hónapos kor között azt veheted észre, hogy a csecsemők napközben egyre hosszabb időt töltenek ébren, míg éjszaka csökken az ébredések száma. Ennek a megnyugvásnak a hátterében az áll, hogy lassacskán kezd kialakulni a cirkadián ritmusuk, vagyis beáll a belső biológiai órájuk. Ebben az időszakban jellemzően már csak 1-2 éjjeli ébredésre számíthatsz, de természetesen ebben is vannak különbségek a babák között.