Baba

A legkényelmesebb alvópozíciók császármetszés után

A fájdalom, az aggodalmak és a baba etetése és pelenkázása miatti felébredések miatt a szülés után egy ideig meglehetősen nehéz jól aludni. Ha császármetszéssel hoztad világra a babát, akkor pedig az sem mindegy, hogy milyen pozícióban fekszel.
2022. Május 18.
A legkényelmesebb alvópozíciók császármetszés után (Fotó: Getty Images)

Míg a legtöbb szakértő abban egyetért, hogy a műtét után a legjobb alvópóz a háton fekvés, azonban császármetszés után egy speciális módon kell felkelni az ágyból, hívta fel rá a figyelmet a romper.com portál. A műtét után ugyanis nem ajánlott háton fekvésből egyenesen felülni, felkelni. Helyette javasolt először az oldalunkra gördülni, majd a karjainkat – nem a hasizmokat – használni arra, hogy segítsük a felülést.

A portál szerint a következő négy alvási pozíció lehet a legkényelmesebb a császármetszés után.

Háton fekve

Dr. Kerry-Anne Perkins szülész-nőgyógyász elmondta a portálnak, hogy bármely műtét után a legjobb alvási pozíció általában a háton fekvés, amely megtámasztja a gerincet, és egyenesen tartja a testet  – különösen, ha a derék, a nyak és a lábak megtámasztására párnákat vagy takarókat használunk. Ez a császármetszés esetén is igaz. “Ez a pozíció csökkenti a bemetszést és a medencét érő nyomást a gyógyulás során” – magyarázta a szakember.

Kitámasztott, megemelt felsőtesttel

Egy, a CHEST folyóiratban publikált tanulmány szerint a megemelt testhelyzetben való alvás javította a légzést, és csökkentette a szülés után az anyáknál az obstruktív alvási apnoe nevű veszélyes állapot kockázatát, amely időnként a terhesség alatt is előfordul. Az obstruktív alvási apnoet az alvás közbeni légszomj jellemzi, és krónikus fáradtsághoz, szív- és érrendszeri problémákhoz, és a műtét utáni szövődményekhez vezethet. A megemelt testhelyzetben alvás segíthet nyitva tartani a légutakat, így a jobb éjszakai alvást is támogathatja. A tanulmány szerint a felsőtest 45 fokkal történő megemelése a legjobb a jobb alvás és a könnyebb légzés szempontjából.

Oldalsó alvás

“A császármetszés után az oldalon való alvás a következő leginkább ajánlott testhelyzet a háton alvás után” – mondta Perkins. A szakember párnák használatát javasolja, amelyek segítenek az izmokat és a csontokat semleges testhelyzetben tartani, és nagyobb kényelmet és jobb pihenést biztosítani.

Használjunk terhes párnát

Bármely pózban is aludjunk a szülés után, érdemes megfontolni a terhes/szoptatós párna használatát, hogy kényelmesebben feküdhessünk, és megtámasszuk a gerincünket. “A párnák használata a műtét utáni felépülés során segíti támogatni a testet, és összehangolni az optimális gyógyulás érdekében” – magyarázta Perkins.

Ha háton fekszünk, a párnák segíthetnek megtámasztani a combot és a térdet, ha az oldalunkon, a testpárna elénk vagy mögénk helyezve támasztja a hátat és a gerincet. “Majd használjunk párnákat vagy összehengerelt takarót a vállak, a lábak, a bokák és a térd megtámasztására, hogy stabilizáljuk ezeket az ízületeket.”

Néhány további tipp a jobb alvásért

A healthline.com összegyűjtött néhány további tippet, ami segítheti a császármetszésből gyógyuló édesanyák jobb éjszakai pihenését.

  • Ha van párod, ő is lehet éjszakai ügyeletben – Ha szoptatod a babát, kérd meg a párodat, hogy vigye be hozzád, és tud segíteni az oldalra fordulásban, illetve a fürdőszobahasználatban is. Ha nem szoptatsz, a baba éjszakai etetését akár ő is el tudja végezni, hogy tudj pihenni. Ez különösen fontos a korai napokban, amikor még gyógyulsz, és sok a baba körüli teendő is.
  • Kerüld a képernyőt az esti órákban – Ezt a szabályt mindenkinek ajánlják, nem csak az újdonsült szülőknek. A képernyő által kibocsátott kék fény miatt ugyanis csökkenhet a melatonintermelés, emiatt pedig nehéz lehet az elalvás.
  • Legyen pihentető az alvási környezeted – A cél az, hogy olyan szobát alakíts ki, amit pihentetőnek érzel, és ami lazításra ösztönöz. Ügyelj arra, hogy ne legyen túl meleg, és kellően sötét legyen az alváshoz.
  • Ha a fájdalom miatt nem tudsz aludni – Ha a sebed fáj éjszaka, ajánlott beszélned az orvosoddal, aki megfelelő fájdalomcsillapítót tud ajánlani.
  • Figyelj az étkezésre – A nehéz ételeket és a koffeines italokat lefekvés előtt legalább két órával már javasolt kerülni.

Források: romper.comhealthline.com