Baba

A legjobb tippek a baba altatásához

Amikor már mindent, de tényleg mindent megpróbáltál, de a babád nem akar aludni, akkor érdemes ezt a cikket elolvasnod, szakértők osztják meg a szerintük legjobb babaalvási tippeket.
2022. Június 06.
A legjobb tippek a baba altatásához (fotó: Getty Images)

Az álmosság első jelére pattanj

“Az időzítés kritikus fontosságú. A baba természetes biológiai ritmusára való ráhangolódás – az álmosság árulkodó jeleit olvasva – biztosítja, hogy amikor a kiságyába helyezed a babád, a melatonin (alváshormon) szintje megemelkedjen a szervezetében, és a baba agya és a teste felkészüljön arra, hogy gond nélkül elaludjon. Ha azonban túl sokáig vársz, a csecsemő túlfáradhat, így nemcsak a melatoninszintje lesz alacsonyabb, hanem az agya olyan ébrenléti hormonokat kezd el kibocsátani, mint a kortizol és az adrenalin. Ez megnehezíti a baba számára az elalvást és korai ébredésekhez vezethet. Figyelj tehát a jelekre: amikor a kisbabád mozdulatlan, csendes, nem érdekli a környezete, és a semmibe bámul, a melatonin csúcsra jár a szervezetében, és itt az ideje lefeküdni” – Jenni June, Los Angeles-i alvási tanácsadó.

Elnyomni a zajt… zajjal

Árnyékoló, sötétítő függöny, fehér zaj – mindezt azért, hogy elnyomd a kintről érkező zajt és fényt. A baba alvásának fele REM, azaz gyors szemmozgás. Ez az az alvási szakasz, amelyben az álmok történnek, ezért úgy tűnhet, hogy szinte bármi felébresztheti a babát: a telefoncsörgés a nappaliban, ha túl hangosan nevetsz a Netflixen, vagy ha kihúzol egy zsebkendőt a dobozból. De mindez kevésbé valószínű, ha fehér zaj működik háttérzajként” – Brooke Nalle, alvási tanácsadó.

Csökkentsd a szoba hőmérsékletét

“Mindannyian hűvös szobában alszunk a legjobban, a csecsemők is. Törekedj arra, hogy a szobában, ahol a baba alszik 20 és 22 fok között legyen” – Brooke Nalle, alvási tanácsadó.

Készülj fel a gyors pelenkázásra

“Tiszta ágyneműt keresni az éjszaka közepén, lámpákat felkapcsolni, új, tiszta pelenkát elővenni, váltás ruha után kutakodni…a baba visszaaltatása egy örökkévalóságig fog tartani. Ehelyett készíts be mindent előre, hogy szükség esetén kéznél legyen” – mondja Aimi Palmer, alvási tanácsadó.

Altassatok felváltva

Ha megtehetitek, akkor altassatok és keljetek fel a babához éjszaka felváltva. Ez a megoldás logikusnak tűnik, de azért több körülménynek is teljesülnie kell: elsősorban azt feltételezi, hogy a baba nem szopik, nem cicin alszik el. Mert ha igen, akkor nyilvánvalóan az anyára van szüksége.

Ne aggódj, ha nem a kiságyában alszik mindig

Tudjuk, hogy a legjobb, ha a baba a hátán fekve, a kiságyában alszik. Elvileg. De sok – hat hónaposnál fiatalabb – baba szeret és tud is hordozóban, a mellkasodon vagy autósülésben aludni. Ezzel semmi gond nincs, feltéve, ha te éber vagy és figyelsz rá. Ha 40 percig tolod a babakocsit a háztömb körül, hogy aludjon egy kicsit, azzal nem teszed tönkre az éjszakai alvást. A legtöbb baba csak 5-6 hónapos korában kezd el kialakítani egy igazi alvási rutint.

Következetes esti rutin

“A következetes esti rutin csodákra képes. A sorrend rajtad múlik, de általában nyugtató fürdő, mese és egy utolsó etetés tartozik hozzá. Még egy gyors masszázst is beiktathatsz, majd itt az ideje aludni”- tanácsolja Brooke Nalle.

Adj időt és ne hasonlítgass

“Ha azt hallgatod, ahogy a legjobb barátod, vagy az unokatestvéred babája már 2 hónaposan átaludta az éjszakát, és beleesel abba a hibába, hogy összehasonlítod a babákat, akkor csak stresszelni fogod magad. Semmi értelme, minden baba és minden anya-baba páros más. A baba altatásához türelemre, rugalmasságra és arra van szükség, hogy megfigyeld ő milyen, mik a jelzései. És ne feledd, az egyetlen állandó dolog a változás: amikor már épp kialakul egy rutin, szinte biztos, hogy valami – fogzás, növekedési ugrás – felrúgja. Csak azért, mert 2 hónaposan nem alussza át az éjszakát a kisbabád (ami teljesen természetes egyébként, főként, ha igény szerint szoptatsz) nem jelenti azt, hogy 2 évesen is rosszul fog aludni – mondja Palmer.(Cikk forrása: parents.com)