Baba

A legjobb céklás babareceptek

Az egyik leggazdagabb vitamin tartalmú zöldség a cékla, de jól válasszuk meg milyen forrásból vesszük.
2017. Október 17.

A legjobb céklás babareceptek

10-11 hónapos kortól adható cékla, ami az őszi-téli szezon kedvelt zöldsége és korántsem csak savanyúságként fogyaszthatjuk.

Rengeteg vitamin van benne: A, B és C-vitamin. De gazdag a nagyon fontos káliumban, vasban, kalciumban, nátriumban, foszforban, kénben és folsavban is.

Bár a cékla nagyon egészséges, mégis vigyázni kell vele. Úgy nevezett nitráthalmozó zöldség a cékla, ami azt jelenti, hogy műtrágyázás útján a zöldségbe kerül a nitrát, ami felhalmozódhat benne és nitritté alakulhat. A nitrit pedig megköti a vér oxigénjét, a vér nem lesz képes elég oxigént felvenni, ez pedig fulladáshoz vezethet.

Szakértők ezért mindenkit arra intenek, hogy csak minőségi céklát vásároljon és fogyasszon. A babák egyébként 8 hónapos korukban már rendelkeznek a nitrátot lebontó enzimmel.

Lássunk néhány receptet céklából.

Céklapüré

Az egyik legegyszerűbb recept. Szükséges hozzá 1 közepes cékla, 1 közepes krumpli és 1 alma. Elkészítés: A céklád alaposan megmossuk, meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Amikor elkezd puhulni a cékla, akkor a megmosott, meghámozott, és apró kockákra vágott krumplit hozzátesszük, és tovább főzzük. A főzés végén tegyük bele az meghámozott és felkockázott almát is. Amikor minden megfőtt, akkor leöntünk a levéből és összeturmixuljuk.

Céklapüré csirkével

Hozzávalók: 1 közepes cékla, 1 alma, 1 burgonya, 1 ek csirkemell, 1 ek olajKészítünk egy céklapürét a fentebb leírt módon, majd a párolás végén csirkemellet teszünk a cékla-krumpli-alma kombóba. Pici olajjal összeturmixoljuk.

Cékla-sütőtök ital

A meghámozott és szeletekre vágott céklát megfőzzük, a sütőtökből pürét készítünk sütéssel. Nem használjuk fel a teljes adagot, hanem csak 2-3 szeletke céklát és kb. 2 evőkanál sütőtökpépet, ezeket egy deci forralt vízzel (vagy anyatejjel) összeturmixoljuk.

Cékla-sütőtök saláta fetával

Hozzávalók:

1 közepes sütőtök

6 darab közepes méretű cékla

3 ek. olívaolaj

15 dkg feta

1 csokor petrezselyem

só, bors

(1 éves kor után adható)A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.

A céklát és a sütőtököt meghámozzuk és kockákra vágjuk. Tepsire tesszük, olívaolajjal meglocsoljuk, megsózzuk, borsozzuk. A tepsit lefedjük alufóliával és megsütjük a zöldségeket.

Amikor már puhára sültek a zöldségek, akkor rámorzsoljuk a fetát, és megszórjuk petrezselyemmel.

Céklás-csokis süti

Ha a gyerek nem szereti a céklát, akkor csempésszük bele valami finomságba. Mondjuk édességbe.Hozzávalók:

3 db főtt cékla

2 bögre liszt

1 bögre cukor

1 bögre tej (lehet zabtej is)

1 tábla étcsokoládé

1 csomag sütőpor

1 csomag vaníliás cukor

1 marék durvára vágott dió

(2 éves kortól)A lisztet, a cukrot, a sütőport és a vaníliás cukrot elkeverjük. A csokoládé harmadát lereszeljük, a maradék részét pedig durvára törjük és hozzáadjuk a keverékhez. Jöhet hozzá a dió is. Hozzáöntjük a tejet és összekeverjük.A megfőtt céklát leturmixoljuk, és a keverékhez adjuk. Ezzel kész is a könnyen önthető tészta. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és beleöntjük a tésztát. Előmelegített sütőben 180 °C-on 20-25 perc alatt megsütjük.Kapcsolódó cikkeink: