Baba

A legjobb almás babareceptek

Magyarországon hagyományosan az alma az első étel, amivel a baba megismerkedik. Lássunk néhány almás receptet babáknak.
2016. Augusztus 01.

A legjobb almás babareceptek

Napi egy alma: az orvost távol tartja – az ismert angol közmondás ugyan arra vonatkozik, ha héjastól eszünk meg napi egy almát. Kisbabáknak megpucolva adjuk mindenképpen, de így is nagyon egészséges gyümölcsről beszélünk. Tartalmaz C-vitamint, A- és B-vitamint, folsavat, kalciumot, magnéziumot, káliumot.

Nálunk a legtöbben almát adnak, mint a hozzátáplálás első élelmiszerét. Könnyen emészthetősége és az is mellette szól, hogy nem allergizál.

Az érvényben lévő ajánlások szerint hat hónapos a babáknak korig nincs szükségük másra, csak anyatejre. Ezt követően kezdődhet meg a hozzátáplálás, és ahogy a neve is mutatja a szoptatások mellett kóstolgathat már mást is a baba, tehát semmiképpen ne arra törekedjünk, hogy a szilárd étel szoptatást váltson ki. Bízzuk ezt a babára.

Néhány receptet ajánlunk almából, babáknak.

Almapüré (6 hónapos kortól adható)

Hozzávalók: 1 db érett, lédús, édes alma.

Elkészítése: Az almát üvegreszelőn reszeljük finomra. Néhány csepp vagy egy kiskanálnyi almalé lehet a baba első kóstolása. A pürét szitán átnyomva is elkészíthetjük. Hígíthatjuk anyatejjel vagy felforralt (és visszahűtött) vízzel.

Sült alma (6 hónapos kortól)

Hozzávalók: 2 db közepes méretű, érett, édes alma.

Elkészítése: Az almát alaposan mossuk meg, majd alufóliába csomagoljuk őket. 180 fokra előmelegített sütőben puhára sütjük. Ha megpuhult, hámozzuk meg, és távolítsuk el a magházat és a magokat. Villával törjük össze. Vagy kínálhatjuk úgy is, mint a sütőtököt: kikanalazzuk a belsejét.

Almás krumplifőzelék (6 hónapos kortól)

Hozzávalók: 1 db érett alma, 1 kisebb krumpli

Elkészítése: A krumplit főzzük meg és turmixoljuk össze a nyers almával. Ha szükséges anyatejjel vagy a krumpli főzőlevével higíthatjuk.

Almás zabkása

Egy rész zabpelyhet 3 rész vízzel megfőzünk. Mossunk meg egy kisebb almát, hámozzuk meg, szedjük ki a csumáját, és daraboljuk fel. Adjuk hozzá a zabpehelyhez a meghámozott almát és főzzük össze őket addig, amíg megpuhul a zabpehely. Utána turmixoljuk össze.

(Később igen változatos és továbbra is villámgyorsan elkészíthető ételként variálhatjuk: tehetünk hozzá joghurtot vagy egy kis karobport. Megbolondíthatjuk fahéjjal.)

Alma túróval (6-11 hónapos kortól, attól függően, hogy a családban van-e allergiás előzmény)

Hozzávalók: 1 db közepes, édes alma, 3 ek sovány tehéntúró, egyéves kor után tehetünk hozzá 1 tk. mézet is.

Elkészítése: Az almát üvegreszelővel finomra reszeljük. A túrót összetörjük, és az almapüréhez adjuk.

Egyévesek szülinapi tortája

10 dkg zabpelyhet fél-egy órára áztassuk be annyi bio rizstejbe (vagy vízbe), amennyi jól ellepi. Ezután főzzük meg. Botmixerrel összeturmixolunk 1db banánt és a meghámozott 2-3 almát, majd ezt a megfőzött zabpehelyhez keverjük. A keveréket 18 cm átmérőjű tortaformába öntjük, a tetejét banánkarikákkal díszítjük, és 200 fokon, kb. háromnegyed óráig sütjük. A banánkarikákat a megsütött tortára nyersen is tehetjük.

Kapcsolódó cikkeink: