Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A leghatékonyabb kézmosási módszer

Szerző: Babaszoba.hu

2020. március 9.

Forrás: babaszoba.hu

Hogyan mossunk kezet hatékonyan? Egyáltalán nem biztos, hogy eddig jól csináltuk és a helyes módszert tanítottuk meg a gyerekeinknek.

Kézfertőtlenítés: a helyes módszer (fotó: Getty Images)
Kevesen tudnak hatékonyan, jól kezet mosni, pedig elengedhetetlenül fontos lenne, most a koronavírus és az influenza időszakában különösen. A WHO megalkotta a kézmosás 6 alapmozdulatát. Ezt a 6 mozdulatot kéne mindenkinek elsajátítani.
Csima Zoltán, tanársegéd a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Epidemiológiai Tanszék mutatja meg, hogyan kell kezet mosni.
Langyos, kéz meleg vízzel benedvesítjük a kezeinket, majd a szappan (folyékony a preferált) habját a kéz belsejébe, külsejére és az ujjak közé is be kell vinni. Minél, jobban habzik, annál jobb. Legalább 20-30 másodpercig kell a 6 mozdulatot elvégezni, hogy a baktériumok, vírusok ellen hatásos legyen . Ezek pedig:
1. Tenyerünkön összedörzsöljük a kézfertőtlenítőt
2. Megmossuk az ujjak között
3. A kézhát tisztítása következik
4. Majd az ujjak hátsó részéről se feledkezzünk meg
5. Hüvelyujjakat se hagyjuk ki (integető mozdulattal)
6. Életvonalak megtisztítása az ujjbegyeinkkel
A végén a papírtörlőt részesítsük előnyben, főleg nyilvános mosdóban ennek segítségével zárjuk el a csapot. Drogériákban kapható alkoholos kézfertőtlenítő gélekkel ugyanez az eljárás javasolt.
(kép: who.int)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Hasznos tudnivalók az érzékeny bababőr ápolásáról (X)

Az újszülött kisbabáknak egy teljesen új környezethez kell alkalmazkodniuk a születést követően. Az első hónapokban bőrük még sokkal intenzívebben reagál a külső ingerekre, mint a felnőtteké.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések