Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A leggyakoribb hibák a köldökcsonk ápolásában

Szerző: Kiss Virág

2019. március 25. | Frissítve: 2020. március 11.

Lektor: Dr. Vojnisek Zsuzsanna

Forrás: babaszoba.hu

Melyek azok a leggyakoribb hibák, amelyeket mindenképpen kerüljünk el a köldökápolás során? Segítünk!

A leggyakoribb hibák a köldökcsonk ápolásában
A babagondozás, így a köldökcsonk ápolás terén is számtalan elavult tanáccsal látják el a kismamákat. A köldökcsonk szárítására javasolt szerek használatát azonban nem alapozzák meg tudományos kutatások és vizsgálatok, valójában csak az évtizedes tradíciók miatt alkalmazzuk őket.

A köldökcsonk, és az ezzel kapcsolatos teendők

Miután a baba világra jött, a köldökzsinórt elvágják, és a köldökcsonkot csattal ellátják. A köldökcsonk normális esetben 7-14 napon belül elszárad és leválik a köldökről.
A legfontosabb tudnivaló, hogy a köldökcsonkot szárazon és tisztán kell tartani, és nem kell semmivel kezelni.
Nézzük meg a tradicionális, ma már nem használatos köldökápolási módszereket!

1. Alkoholt és/vagy hintőport használunk

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a csonk magától, mindenféle kezelés nélkül leszárad és leesik, anélkül, hogy bármilyen probléma adódna. Ezek a felesleges kezelések pedig amellett, hogy teljesen elavultak, késleltetik ezt a folyamatot.
Régi, évtizedek alatt berögzött gyakorlat, hogy az újszülöttek köldökcsonk ápolásához hintőport kapnak az édesanyák. Nehéz elengedni ezt a szokást, pedig fejlett országokban már régóta nem alkalmaznak hintőport a babák köldökápolásához. Számtalan érv szól ugyanis a hintőporos kezelés ellen.
A hintőporos kezelés következtében a hintőpor beragadhat, beletapadhat a köldökcsonkba, amit aztán a következő alkalommal el kell távolítania a szülőnek. Ráadásul a hintőporréteg alatt könnyen megtelepedhetnek a baktériumok, ez pedig köldökfertőzéshez vezethet.
Ha a hintőport túl magasról szórjuk, a levegőben szálló hintőpor szemcsék a baba légutaiba kerülhetnek, és irritációt okozhatnak.
A hintőport gyakran az alkoholos kezeléssel kombinálják a köldökcsonk ápolásban. Ilyenkor az alkoholos letörlést követően szórják be a köldökcsonkot hintőporral. Az alkohol nem tesz jót a baba egyébként is vékony, érzékeny bőrének, és sajnos akár égési sérüléseket is okozhat. Kerülendő!

2. A köldökcsonkot leragasztjuk, befedjük

A köldökcsonkot mindig tisztán, szárazon kell tartani, és ügyelni kell arra, hogy jól szellőzhessen. A köldökcsonkot nem kell befedni vagy leragasztani, ezért pelenkázáskor is ügyeljünk arra, hogy a pelenka a köldökcsonk alatt végződjön.
Ezt úgy érhetjük el, ha pelenka szélét visszahajtjuk, vagy a köldöknél kivágással rendelkező újszülött pelenkát adunk a babára.
Ha a köldökcsonk a pelenka alá kerül, akkor nem fog szellőzni, és vizelettel, széklettel is szennyeződhet.
Végül tartsunk be néhány alapvető szabályt!

1. Vizsgáljuk meg alaposan a köldökcsonkot!

Fontos, hogy minden pelenkacserekor vizsgáljuk meg alaposan a köldökcsonkot, hogy időben felfedezhessük az esetleges fertőzésre utaló jeleket. Ilyen figyelmeztető jel, ha a csonk váladékozik, ha helyi bőrpírt fedezünk fel, illetve a köldökcsonk bűzössé válik. Ilyenkor tiszta vízzel töröljük le, majd fertőtlenítsük a köldökcsonkot. A lokális antiszeptikumok közül olyat válasszunk, amely széles antimikrobiális spektrummal rendelkezik, és gyermekeknél is biztonságosan használható.
Fontos, hogy mielőbb keressünk fel gyermekgyógyászati szakrendelést.

2. Mossuk meg alaposan a kezünket, majd használjunk fertőtlenítő szert!

A megfelelő kézhigiénia - a fertőzések elkerülése miatt - az újszülött köldökápolásban is nagyon fontos
Pelenkázás előtt és után, valamint a köldökápolás előtt és után is alaposan mossuk meg a kezünket. Ha van rá lehetőségünk, használjunk kézfertőtlenítőt is.

3. Ne siettessük a köldökcsonk leesését!

Soha ne piszkáljuk a köldökcsonkot, és ne siettessük annak leesését! Ha úgy látjuk, hogy már csak egy kis szál tartja a csonkot - bármennyire is csábító - ne bántsuk vagy húzzuk ki azt. Ha nem használunk alkoholt, sebhintőport vagy jódot, ez a folyamat magától is be fog következni.
Szakértő: Dr. Vojnisek Zsuzsanna, gyermekgasztroenterológus, gyermekgyógyász.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések