Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A leggyakoribb gyerekbetegségek, melyekről minden szülőnek tudnia kell

Szerző: Babaszoba.hu

2018. augusztus 5. | Frissítve: 2020. szeptember 3.

Forrás: babaszoba.hu

Bár a modern orvostudománynak, a védőoltásoknak, a higiéniás viszonyok javulásának és a tudatosabb életmódnak köszönhetően egyre kevesebb súlyos betegség érinti a gyerekeket, jó néhány olyan probléma van, melyet érdemes ismernie a szülőknek.

A betegségek (sajnos) elkerülhetetlen velejárói az életünknek. Szerencsére, sokat tehetünk azért, hogy megelőzzük ezeket, esetleg a súlyosságukat csökkentsük vagy a tüneteket enyhítsük. Következzen egy - közel sem teljes - lista a leggyakoribb gyermekbetegségekről, melyeket érdemes ismerni.

Fülgyulladás

A kicsiknél igen gyakoriak a fület érintő fertőzések, ennek oka részben a felnőttekétől eltérő anatómia. A középfülgyulladás leggyakoribb tünetei között találhatjuk a lázat, a nyűgösséget, az étvágytalanságot, a fül piszkálását, húzogatását, a fájdalmakat is. Sok középfülgyulladás oka vírusos fertőzés, mely gyógyszeres kezelés nélkül is néhány napon belül elmúlik.
Milyen betegségeket érdemes minden szülőnek ismernie?

Krupp

A rendkívül ijesztő tünetekkel, jellegzetes ugató köhögéssel együtt járó kruppos roham általában éjszaka jelentkezik. A betegség oka vírusos eredetű gyulladás, mely a felső légutakat támadja meg. Előfordulhat, hogy a krupp olyan súlyos, hogy a gyermek kórházi kezelésre szorul. A legtöbb esetben azonban egy-két hét alatt meggyógyul a beteg. A krupp főként az öt év alattiakat érinti.

Kéz-láb-száj betegség

A kéz-láb-száj betegség (mely lázzal és fájdalmas, a száj belső nyálkahártyáján, a tenyéren, illetve a talpon kialakuló hólyagokkal jár együtt) vírusos eredetű fertőző betegség, oka a coxsackievírus egy altípusa. Főleg nyáron, kora ősszel terjed a kicsik között. Általában 7-10 napon belül gyógyulnak meg a kis betegek.

Kötőhártya-gyulladás

A kötőhártya-gyulladás lehet vírusos vagy bakteriális (esetleg allergiás) eredetű, tünetei a könnyezés, a szem kipirosodása, a viszketés, illetve a váladékozás. A vírusos eredetű kötőhártya-gyulladást ugyanazok a vírusok okozzák, mint a náthát, felső légúti betegségeket, óvodákban, iskolákban igen gyakori, főként az őszi-téli időszakban.

Lepkehimlő

A lepkehimlő nagyon gyakori betegség a gyerekek körében, melyet a parvo B19 vírus okoz, és sokszor nem is jár együtt tünetekkel. A fertőzés kevésbé ragályos, vagyis nem kapja el mindenki, aki találkozik a vírussal. Jellegzetes tünete az orcákon kétoldalt kialakuló piros folt (azonban a foltok a test más részén is megjelenhetnek), a hőemelkedés, az enyhe rosszullét. A lepkehimlő általában 7-10 napon belül gyógyul.

Rotafertőzés

A rotavírus okozta hányással és hasmenéssel járó betegség sajnos igen súlyos is lehet, különösen a legkisebbeknél. Őket különösen veszélyezteti a betegséggel járó kiszáradás. A betegség lefolyása, súlyossága nagyon eltérő lehet, van, aki csak néhány napig van rosszul, mások viszont kórházi ellátásra is szorulhatnak. A betegség lázat, hasfájást, étvágytalanságot is okozhat.

Torokgyulladás

A torokgyulladás igen gyakori betegség, mely vírusos és bakteriális eredetű egyaránt lehet - ez utóbbi a súlyosabb. A bakteriális eredetű torokgyulladást a leggyakrabban a Streptococcus okozza, tünetei között találjuk az erős torokfájást, a nyelési fájdalmakat, a fejfájást, a magas lázat és a garatban észrevehető gennyes foltokat. A bakteriális eredetű torokgyulladás antibiotikumokkal kezelhető.

Skarlát

A torokgyulladást időnként vöröses, durva tapintású, az egész testen megjelenő kiütések kísérhetik, ez az úgynevezett skarlát. A betegség tünete ezen kívül az eperpiros, duzzadt nyelv és a magas láz. A skarlátnak, ha nem kezelik megfelelően, antibiotikumokkal, súlyos szövődményei lehetnek, például reumás láz vagy szívproblémák.

Ótvar

A bakteriális eredetű ótvart a bőrön megjelenő kicsi, váladékozó hólyagok jellemzik, melyeken sárgás színű var képződhet. Az ótvar erősen fertőző, a hólyagokból származó folyadékkal terjed. A leggyakrabban a 2 és 6 év közötti gyerekeket érinti, antibiotikumokkal általában jól kezelhető.

Kawasaki-szindróma

A Kawasaki-szindróma nagyon ritka, rejtélyes betegség, mely az öt éven aluliakat támadhatja meg. Tünetei a több napig tartó, magas láz, a foltokban megjelenő kiütések, a kezek és a lábak kipirosodása és feldagadása, a kirepedezett ajkak. A beteség igen súlyos, akár halálos szövődményekkel is együtt járhat.

Bárányhimlő

A bárányhimlőt sokan a gyermekkor elkerülhetetlen velejárójának tekintik, de sajnos komoly szövődményei lehetnek az újszülötteknél, illetve a várandós kismamáknál. A vírusos eredetű fertőzés tünetei a jellegzetes, erősen viszkető hólyagok, a láz, az általános rosszullét és gyengeség. A betegség általában két héten belül gyógyul, de rendkívül ragályos, könnyen terjed egyik gyerekről a másikra.

Kanyaró

A kanyaró vírusos eredetű, erősen fertőző betegség. A védőoltásoknak köszönhetően napjainkban ritkán találkozhatunk vele. Tünetei közé tartozik a láz, a köhögés, az orrfolyás és az egész testen megjelenő kiütések. A beteg általában két hét alatt gyógyul, de sajnos súlyos szövődményei lehetnek, a tüdőgyulladástól az agyvelőgyulladásig.

Mumpsz

A mumpsz is a ritkább betegségek közé tartozik (köszönhetően a védőoltásoknak), vírusos eredetű fertőzés. Legjellegzetesebb tünete a fültő körül jelentkező fájdalom és duzzanat, ez utóbbi szabad szemmel is jól látható. Emellett láz, gyengeség, fejfájás jelentkezhet. A betegség 1-2 hét alatt lezajlik, de súlyos szövődményei is lehetnek, például agyhártyagyulladás, heregyulladás vagy hasnyálmirigy-gyulladás.

Rózsahimlő

A rózsahimlő vírusos eredetű fertőzés, mely bár enyhébb lefolyású, a várandós kismamáknál súlyos szövődményeket okozhat, károsíthatja a fejlődő magzatat is. A betegség tünetei a láz, az egész testen kialakuló kiütések, a fejfájás, a gyengeség. Napjainkban - szintén a védőoltásoknak köszönhetően - nagyon ritka betegséggé vált.
(via)
Ezt is érdemes elolvasni:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Hasznos tudnivalók az érzékeny bababőr ápolásáról (X)

Az újszülött kisbabáknak egy teljesen új környezethez kell alkalmazkodniuk a születést követően. Az első hónapokban bőrük még sokkal intenzívebben reagál a külső ingerekre, mint a felnőtteké.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések