Baba

A lefejt anyatej ezért rosszabb, mint a friss

Egy tanulmány szerint a lefejt anyatej kevésbé jó a babának, mint a közvetlenül a mellből származó tej, ugyanis több rossz baktérium található benne.
2019. Március 18.
A lefejt anyatej kevésbé jó?

Potenciálisan több rossz baktérium és kevesebb jó baktérium található a lefejt anyatejben – egy tanulmány szerint.

“Körülbelül 10 évvel ezelőtt azt feltételezték, hogy az anyatej teljesen steril” – magyarázta Meghan Azad vezető kutató.

Az emberi test azonban tele van baktériumokkal, jókkal és rosszakkal egyaránt. Az egyik elmélet szerint a baktériumok az anya béltraktusából az anyatejbe vándorolnak – mondta Azad, a kanadai Manitoba Egyetem gyermekgyógyászati és gyermekegészségügyi professzora.

A mostani kutatásban 400 nő anyatejmintáit elemeztél néhány hónappal a szülést követően. A minták között nagy különbség mutatkozott a mikrobiális egyensúlyban. Az etetés módjában eltérés volt a vizsgált anyák között: voltak, akik szoptattak, míg mások lefejt anyatejüket adták a babáknak.

A lefejt anyatejben magasabb arányban voltak megtalálhatók olyan baktériumok, amelyek néha fertőzést okozhatnak, mint például a Stenotrophomonas vagy a Pseudomonadaceae baktériumok. Ezen kívül azoknak az anyáknak a tejében, akik közvetlenül szoptattak, sokféle jó baktérium volt az anyatejükben. Ez magában foglalja a szájban megtalálható mikrobákat is.

Ez az eredmény arra utal, hogy az babák orális baktériumainak egyik forrása az anyatejben található mikrobák. A nagy kérdés az, hogy mit jelent ez?

Még nem világos, hogy az etetés módja a baktériumok egyensúlyát befolyásolja-e vagy végső soron az egészségüket – mondta Azad.

Korábbi kutatások azt mutatják, hogy a bél mikrobái fontosak a csecsemők immunrendszerének fejlődésében. Ha ezekben a baktériumokban zavar keletkezik az élet korai szakaszában, akkor az az allergia és az asztma fokozott kockázatához kapcsolódik.

Dr. Lori Feldman-Winter az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia elnöke elmondta, hogy az anyatej a legjobb táplálék a csecsemőknek, és ebből a szempontból mindegy, hogy lefejt vagy közvetlenül szoptatott anyatejről beszélünk. Ugyanakkor a mellből való táplálás a legideálisabb, de következő “legjobb” választás a lefejt anyatej. Az első hat hónapban a kizárólagos szoptatás a javasolt.

Az Egyesült Államokban meglehetősen nagy probléma a kizárólagos szoptatás, hiszen az anyáknak kevés idő biztosított szülés után az otthonmaradásra. Feldman-Winter hangsúlyozta, hogy a kizárólagos szoptatás kulturális kérdés is. “Mint társadalom, el kell döntenünk, hogy mit tartunk értéknek” – mondta Feldman-Winter.

(Forrás: webmd.com)

Kapcsolódó cikkeink: