Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A lefejt anyatej ezért rosszabb, mint a friss

Szerző: B.G.- babaszoba.hu

2019. március 18. | Frissítve: 2021. július 24.

Forrás: babaszoba.hu

Egy tanulmány szerint a lefejt anyatej kevésbé jó a babának, mint a közvetlenül a mellből származó tej, ugyanis több rossz baktérium található benne.

A lefejt anyatej kevésbé jó?
Potenciálisan több rossz baktérium és kevesebb jó baktérium található a lefejt anyatejben - egy tanulmány szerint.
"Körülbelül 10 évvel ezelőtt azt feltételezték, hogy az anyatej teljesen steril" - magyarázta Meghan Azad vezető kutató.
Az emberi test azonban tele van baktériumokkal, jókkal és rosszakkal egyaránt. Az egyik elmélet szerint a baktériumok az anya béltraktusából az anyatejbe vándorolnak - mondta Azad, a kanadai Manitoba Egyetem gyermekgyógyászati és gyermekegészségügyi professzora.
A mostani kutatásban 400 nő anyatejmintáit elemeztél néhány hónappal a szülést követően. A minták között nagy különbség mutatkozott a mikrobiális egyensúlyban. Az etetés módjában eltérés volt a vizsgált anyák között: voltak, akik szoptattak, míg mások lefejt anyatejüket adták a babáknak.
A lefejt anyatejben magasabb arányban voltak megtalálhatók olyan baktériumok, amelyek néha fertőzést okozhatnak, mint például a Stenotrophomonas vagy a Pseudomonadaceae baktériumok. Ezen kívül azoknak az anyáknak a tejében, akik közvetlenül szoptattak, sokféle jó baktérium volt az anyatejükben. Ez magában foglalja a szájban megtalálható mikrobákat is.
Ez az eredmény arra utal, hogy az babák orális baktériumainak egyik forrása az anyatejben található mikrobák. A nagy kérdés az, hogy mit jelent ez?
Még nem világos, hogy az etetés módja a baktériumok egyensúlyát befolyásolja-e vagy végső soron az egészségüket - mondta Azad.
Korábbi kutatások azt mutatják, hogy a bél mikrobái fontosak a csecsemők immunrendszerének fejlődésében. Ha ezekben a baktériumokban zavar keletkezik az élet korai szakaszában, akkor az az allergia és az asztma fokozott kockázatához kapcsolódik.
Dr. Lori Feldman-Winter az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia elnöke elmondta, hogy az anyatej a legjobb táplálék a csecsemőknek, és ebből a szempontból mindegy, hogy lefejt vagy közvetlenül szoptatott anyatejről beszélünk. Ugyanakkor a mellből való táplálás a legideálisabb, de következő "legjobb" választás a lefejt anyatej. Az első hat hónapban a kizárólagos szoptatás a javasolt.
Az Egyesült Államokban meglehetősen nagy probléma a kizárólagos szoptatás, hiszen az anyáknak kevés idő biztosított szülés után az otthonmaradásra. Feldman-Winter hangsúlyozta, hogy a kizárólagos szoptatás kulturális kérdés is. "Mint társadalom, el kell döntenünk, hogy mit tartunk értéknek" - mondta Feldman-Winter.
(Forrás: webmd.com)
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések