Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A közösségi médiahasználat a szülőknél összefügg a nevelési stílusukkal

Szerző: Babaszoba.hu

2022. március 31.

Forrás: babaszoba.hu

Egy új kutatás szerint az, hogy milyen a szülők közösségi médiával való interakciója, kulcsszerepet játszhat a gyermek digitális világgal való kapcsolatának fejlődésében is.

A közösségi médiahasználat a szülőknél összefügg a nevelési stílusukkal egy tanulmány szerint (Fotó: Getty Images)
A Közép-Floridai Egyetem és a Bloomington Indiana Egyetem közös tanulmánya azt sugallja, hogy az, hogyan lépnek a szülők kapcsolatba a közösségi médiával, beleértve azt is, hogy milyen gyakran tesznek közzé fotókat a gyerekeikről olyan platformokon, mint a Facebook, a TikTok és az Instagram, döntő szerepet játszhat a gyermek digitális világgal való kapcsolatának fejlődésében - írja a scarymommy.com.
A kutatók 493 olyan szülőt kérdeztek, akik rendszeresen használják a közösségi médiát, és 10 éves kor alatti gyerekeik vannak. Azok a szülők, akik arról számoltak be, hogy gyermekeikről fotókat osztottak meg a közösségi média felületeken, megengedőbb és magabiztosabb nevelési stílusok felé hajlanak. Ők gyakran nyilvános profilokon osztanak meg bejegyzéseket, amelyek túlmutatnak a nagyszülők és a közeli barátok szűkebb csoportján.
Azok a szülők, akik nyilvános felületeken osztották meg gyermekeik fotóit, nem tekintettek erre másképp, mint bármely más közzétett tartalomra, például egy mémre vagy más fotókra, és gyakran nem konzultáltak gyermekükkel a róla készült fényképek online közzétételéről.
"A központi kérdés továbbra is az, hogy a gyerekek, beleértve a különböző korú gyerekeket, mekkora autonómiával és kontrollal rendelkezzenek az online fényképeik és információjuk felett" - idézi a portál Mary Jean Amont, a Közép-Floridai Egyetem Modellezési, Szimulációs és Képzési Iskolájának adjunktusát, és a tanulmány egyik kutatóját.
"Érdekelt minket az, hogy megvizsgáljuk, mit tekintenek a szülők magánjellegűnek a kisgyerekekkel kapcsolatos információ online megosztása és az észlelt kockázatok tekintetében" - mondta el Amon. "Meglepődtünk. Ellentétben a korábbi kutatásokkal, amelyek rávilágítanak a szülői megosztás jelentős előnyeire, tanulmányunk rámutat, hogy a gyerekek fényképeinek ilyen jellegű megosztása megengedő szülői stílushoz kapcsolódik."
Hozzátette: "Ez azt jelenti, hogy a szülői megosztás azokhoz a szülőkhöz kapcsolódik, akik jobban barátszerű kapcsolatban állnak a gyermekeikkel, és kevesebb iránymutatást adnak, mint a többi szülő. A megengedő szülői nevelés összefüggésbe hozható a gyerekek problémás internethasználatával."

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések