Baba

A közösségi médiahasználat a szülőknél összefügg a nevelési stílusukkal

Egy új kutatás szerint az, hogy milyen a szülők közösségi médiával való interakciója, kulcsszerepet játszhat a gyermek digitális világgal való kapcsolatának fejlődésében is.
2022. Március 31.
A közösségi médiahasználat a szülőknél összefügg a nevelési stílusukkal egy tanulmány szerint (Fotó: Getty Images)

A Közép-Floridai Egyetem és a Bloomington Indiana Egyetem közös tanulmánya azt sugallja, hogy az, hogyan lépnek a szülők kapcsolatba a közösségi médiával, beleértve azt is, hogy milyen gyakran tesznek közzé fotókat a gyerekeikről olyan platformokon, mint a Facebook, a TikTok és az Instagram, döntő szerepet játszhat a gyermek digitális világgal való kapcsolatának fejlődésében – írja a scarymommy.com.

A kutatók 493 olyan szülőt kérdeztek, akik rendszeresen használják a közösségi médiát, és 10 éves kor alatti gyerekeik vannak. Azok a szülők, akik arról számoltak be, hogy gyermekeikről fotókat osztottak meg a közösségi média felületeken, megengedőbb és magabiztosabb nevelési stílusok felé hajlanak. Ők gyakran nyilvános profilokon osztanak meg bejegyzéseket, amelyek túlmutatnak a nagyszülők és a közeli barátok szűkebb csoportján.

Azok a szülők, akik nyilvános felületeken osztották meg gyermekeik fotóit, nem tekintettek erre másképp, mint bármely más közzétett tartalomra, például egy mémre vagy más fotókra, és gyakran nem konzultáltak gyermekükkel a róla készült fényképek online közzétételéről.

“A központi kérdés továbbra is az, hogy a gyerekek, beleértve a különböző korú gyerekeket, mekkora autonómiával és kontrollal rendelkezzenek az online fényképeik és információjuk felett” – idézi a portál Mary Jean Amont, a Közép-Floridai Egyetem Modellezési, Szimulációs és Képzési Iskolájának adjunktusát, és a tanulmány egyik kutatóját.

“Érdekelt minket az, hogy megvizsgáljuk, mit tekintenek a szülők magánjellegűnek a kisgyerekekkel kapcsolatos információ online megosztása és az észlelt kockázatok tekintetében” – mondta el Amon. “Meglepődtünk. Ellentétben a korábbi kutatásokkal, amelyek rávilágítanak a szülői megosztás jelentős előnyeire, tanulmányunk rámutat, hogy a gyerekek fényképeinek ilyen jellegű megosztása megengedő szülői stílushoz kapcsolódik.

Hozzátette: “Ez azt jelenti, hogy a szülői megosztás azokhoz a szülőkhöz kapcsolódik, akik jobban barátszerű kapcsolatban állnak a gyermekeikkel, és kevesebb iránymutatást adnak, mint a többi szülő. A megengedő szülői nevelés összefüggésbe hozható a gyerekek problémás internethasználatával.”