Baba

A közös idővel is segíted a gyerek agyfejlődését

Mikor a babák megszületnek, még agyuk fejlődése egy igen korai szakaszban tart. Az első évben még csak a felnőtt agy méretének 60 százalékát teszi ki a babák agya, csak óvodás kor végére éri el a felnőttkori állapotot.
2020. Május 08.
A közös idővel is segíted a gyerek agyfejlődését (fotó: Getty Images)

Nagyon fontos, milyen hatások érik gyermekedet az első éveiben. Az idegsejtek között folyamatosan új kapcsolatok alakulnak ki, agyuk olyan, mint a szivacs – rengeteg információt szívnak magukba, rengeteget tanulnak.

A Cambridge Egyetem kutatásai megállapították, hogy a szemkontaktusnak és a közös játéknak köszönhetően az édesanyák és a babák agya egymásra hangolódik, agyhullámaik szinkronba kerülnek, ami az agyfejlődésre is pozitív hatással van. Természetesen mindez a szülő és a gyermek közötti kötődést is erősíti.

Hogy működhet ez a gyakorlatban 6 hó alatt?

Az újszülötteknek és a kisbabáknak semmi másra nincs szükségük, mint egyszerű hangokra, játékokra, szavakra, és természetesen a gondoskodó, szeretettel teli környezetre. Kisbabád agyát nagymértékben fejleszti, ha becézgeted, mondókákat mondasz neki, minél többet énekelsz, beszélsz hozzá. Közben tartsd vele a szemkontaktust, figyelj oda rá, és reagálj a reakcióira. A pici babánál a legfontosabb, hogy biztosíts neki minél gyakrabban olyan időt, amikor csak egymásra figyeltek: mikor szemkontaktust tartotok, hallhatja a hangod, láthatja a mosolyod, érezheti az illatod és megérinthet.

Ha megöleled, simogatod, összebújsz a kisbabáddal, azzal is segíted az agyi idegpályák kialakulását. Az együtt töltött idő során hagyd, hogy gyakorolja a tapintást, megérintse az arcodat, kezedet, hajadat, ruhádat. A babamasszázs szintén egy remek relaxációs tevékenység lehet mindkettőtöknek, ami jótékonyan hat az agyfejlődésre is.

3 konkrét tipp 6 hó alatti babához:
  1. Ha a kicsi már képes megfogni a tárgyakat, adj a kezébe különböző anyagú játékokat -puhát, keményet, sima vagy egyenetlen felületű játékot.
  2. Rajzolj lapra vastagon, feketével egy mosolygós arcot, és tartsd az arcától 30 cm-re.
  3. Tegyél elé olyan tárgyakat, amiket már többször megneveztél. És kérdezd meg, hol vannak. Pl.: Hol a nyuszi?

Ha elmúlt 6 hónapos

A 7-8 hónapos gyermekek számára az egyik legizgalmasabb játék a kukucsozás. A kukucs-játék kiválóan fejleszti a gyermeked agyát. A kicsi ebben az időszakban tanulja a tárgyállandóságot, vagyis azt, hogy a dolgok és a személyek akkor is ott vannak, amikor ő éppen nem látja azokat.

3 konkrét tipp 1 éves korig:
  1. Építs neki tornyot kockákból, majd engedd, hogy lerombolja.
  2. Bábozz neki! Adj elő hétköznapi szituációkat, hogy a mindennapi szófordulatokat, szókincset elsajátítsa.
  3. Tanítsd meg neki a kint és bent fogalmát: tedd az egyik játékát a teregető kosárba, majd kérd meg, vegye ki belőle. 

Ezen kívül a közös időtökben kitalálhatsz olyan egyedi játékot is, ami színek, hangok, formák felismerésén alapul. Érdemes színes dolgokat mutatni neki, miközben kimondod a szín nevét, de ugyanígy tanítgathatod neki a formákat, hangokat is. Ha rögtön nem is reagál ezekre, folyamatosan raktározza el az információt, és az ismétléseknek köszönhetően megtanulja mindezeket.

3 konkrét tipp 1 éves kor felett:
  1. Válogassatok szét játékokat szín szerint.
  2. Szagoltass vele különböző dolgokat: ecetet, öblítőt, vaníliát.
  3. Önts rizst egy kisebb dobozba, keverd közé a játékait, és kérd meg, hogy keresse meg benne.

A 2-3 év közötti gyerekek szüleikkel való kommunikáció során szívják magukba szivacsként az információt, amit elősegíthetsz a pozitív kifejezések használatával. A kisgyerekek agya rendkívüli mértékben formálható azáltal, mi mindent tapasztalnak és tanulnak.

Pontosan érzékelhető, amikor gyermeked agya mintegy új szintre lép ezen a téren, nagyjából 2 éves kora körül, amikor elkezdődnek a folyamatos, miért-tel kezdődő kérdéssorok. Ebben az időszakban nagyon fontos, hogy az együtt töltött időben válaszolj ezekre a kérdéseire, kommunikálj vele folyamatosan, így fenntartva az érdeklődését, kíváncsiságát. Természetesen ezzel együtt a gyermeked beszéde, nyelvhasználata, szókincse is jelentősen fejlődik.

3 konkrét tipp 2-3 éveseknek:
  1. Keménykötésű könyvből építsetek házat! 
  2. Kopogj neki ritmust, kérd meg, hogy kopogja vissza!
  3. Tanítsd neki a kicsi-nagy viszonyrendszert a játékai segítségével! Melyik plüss vagy kocka nagyobb?