Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A koronavírus koraszülött kisbabái mellett Erdei Zsolt "Madár" és Szalóki Ági

Szerző: Babaszoba.hu

2021. augusztus 10.

Forrás: Aeffect Communications and Consulting

Ezrek futottak idén a fővárosi éjszakai futáson, hogy felhívják a figyelmet azokra a koraszülöttekre és családjaikra, akiket a pandémia szakított szét.

A futóversenyen az ügy mellett kiállt Erdei Zsolt, Madár, korábbi profi ökölvívó is, akinek két gyermeke jött idő előtt, illetve Szalóki Ági énekesnő is, aki mindössze két hónapja hozta világra gyermekét.
A koronavírus koraszülött kisbabái mellett Erdei Zsolt "Madár" és Szalóki Ági (Fotó: Járdány Bence)
Számos családot érintett drámaian a vírushelyzet, de a második hullámban a korábbiaknál is nagyobb tragédiákkal találkoztak az orvosok. Míg az első hullám alig érintette a várandósokat, ősszel és télen sokkal több kismama került kórházba vírusfertőzéssel. Voltak közülük, akiket nem lehetett megmenteni: gyermeküket az édesapa vitte haza a kórházból.
A helyzet folytatódott a harmadik hullámban is: megugrott a súlyosabb tünetekkel kórházba kerülők száma, és a vírusfertőzött édesanyák körében nőtt a koraszülések aránya. Az esetek elsöprő többségében nem spontán beindult koraszülésről van szó: az anya súlyos állapota miatt a magzat is veszélybe kerülhet és az orvos kénytelen idő előtt császármetszést végrehajtani, hogy növelje az édesanya túlélési esélyeit.
"A koraszülés eleve gyászt jelent minden család esetén. Egy csodaszép állapot, a várandósság fejeződik be a vártnál néhány, vagy akár sok héttel korábban. A COVID-19 pandémia kapcsán néhány család életében még ennél is komolyabb gyász következett be. A vírusfertőzés miatt meghalt kismamák hatalmas űrt hagytak maguk után, és extrém feladat hárult az egyedül maradt édesapákra, akiknek így a gyászuk is megduplázódott" - mondta el dr. Nádor Csaba neonatológus.
Az egyedül maradt édesapákat és gyermekeiket támogatta idén a Generali Night Run futóversennyel a The Human Safety Net (THSN) nevű, a hazai koraszülött-ellátást támogató program. Idén az éjszakai futáson a nevezési díjon felül plusz 500 Ft-os adomány felajánlására volt lehetőség, a nem futók pedig a verseny helyszínén is bekapcsolódhattak az adományozásba. Az összegyűjtött adomány az Anyák az Anyákért Alapítványon keresztül jut el a családokhoz.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Hasznos tudnivalók az érzékeny bababőr ápolásáról (X)

Az újszülött kisbabáknak egy teljesen új környezethez kell alkalmazkodniuk a születést követően. Az első hónapokban bőrük még sokkal intenzívebben reagál a külső ingerekre, mint a felnőtteké.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések