Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A korábbinál több kisfiú születik rendellenes pénisszel

Szerző: Babaszoba.hu

2014. augusztus 21.

Forrás: MTI

Egy svéd tanulmány szerint a korábbi 4,5 ezrelékes arányhoz képest most már az újszülött kisfiúk 8 ezreléke születik rendellenes nemi szervvel.

Egyre több kisfiú születik rendellenes nemi szervvel egy svéd kutatás szerint. A tudósok úgy vélik, a környezetszennyezés okozta hormonális zavarokkal és a mesterséges megtermékenyítéssel is magyarázható a növekedés.
A babaszobán más fejlődési rendellenességekről is olvashatsz!


A leggyakoribb péniszrendellenességgel, a hypospadiával (amikor is a húgycsőnyílás nem a pénisz tetején, hanem máshol található) világra jött kisfiúk aránya az elmúlt 20 évben csaknem megkétszereződött Svédországban. A tanulmányt a svéd Dagens Medicin orvosi szaklapban tették közzé. A stockholmi Astrid Lindgren Kórház kutatói feltételezik, hogy a növekedés a környezeti hatások okozta hormonális zavar számlájára írható.

A kisfiúk nemi szervének rendellenes fejlődéséről a Madarász utcai gyermekkórház cikkéből tudhatsz meg többet.


Míg 1990-ben ezerből 4,5 baba született a rendellenességgel, 2009-ben már nyolc. A számok a hypospadia enyhébb és súlyosabb eseteit is magukban foglalják: a húgycső kivezető nyílásának rossz elhelyezkedésétől olyan komoly zavarokig terjedhet a skála, amikor gyakran a csecsemő neme sem állapítható meg - olvasható a tanulmányban.

A leggyakoribb péniszrendellenesség a hypospadiaAz előfordulási arány megduplázódása a szakértők szerint nem magyarázható csupán a klasszikus kockázati tényezőkkel, többek közt a mesterséges megtermékenyítéssel, bár ezek aránya is emelkedett a svédek körében. A környezetbe kerülő hormonmérgeknek szintén lehet szerepe a hypospadia terjedésében.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések