Baba

A könny is elárulja a baba tápláltsági szintjét

A kutatók egy olcsó, könny-alapú eszközön dolgoznak, mellyel a könnyebben felfedezhető lenne, ha valamilyen hiánybetegséggel küzd a baba.
2017. Február 03.

Az emberi test nem képes előállítani vitaminokat, így a vitaminok szintje a szervezetben hűen tükrözi a test számára elérhető táplálékforrásokat. Gyermekek esetén a hiányos táplálkozásnak, élethosszig tartó káros következményei lehetnek, így fontos lehet ellenőrizni a babák megfelelő táplálását.

A kutatók egy olcsó, könny-alapú mikrofluid eszköz vagy csík kidolgozásán dolgoznak, mellyel a táplálkozási vizsgálatok hozzáférhetőségét javítanák, különösen a veszélyeztetett populációban – olvasható az Experimental Eye Research folyóiratban. „A táplálkozási hiánybetegséget leggyakrabban tünetek alapján kezelnek, pedig minden tünet megjelenése mögött egy objektív kémiai deficit áll.”- magyarázza Maryam Khaksari (Chemical Advanced Resolution Methods (ChARM) Laboratory, Michigan Tech), a tanulmány vezető szerzője.

Vizsgálatukban kizárólag anyatejes, illetve tápszeres táplálású csecsemőket vetettek össze, az anya és a gyermek tápláltsága közötti összefüggést vizsgálták. Az anyáktól és gyermekeiktől könny- és vérmintákat gyűjtöttek. Általánosságban elmondható volt, hogy a vízben oldódó vitaminok koncentrációja magasabb volt a csecsemők, míg a zsírban oldódó vitaminok szintje magasabb volt a szülők mintáiban.

Ugyanakkor egyértelműen látszott a kapcsolat a szülők és a gyermekek tápláltsági szintje között, melyet leginkább a B és E –vitaminok szintje tükrözött. A tápszeres babák ez alól kivételek – náluk ugyanis magasabb a B-vitamin szintje. “Mivel a könnyek tartalmaznak vitaminokat, vizsgálatukkal talán valóban kiválthatóak más klinikai vizsgálatok.” – összegzik kutatásukat a szakemberek.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Egyoldalúan eszik a gyerek – hat megoldási tipp
  • Az otthon ízei – babáknak
  • Forrás: Medipress