Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A könny is elárulja a baba tápláltsági szintjét

Szerző: Babaszoba.hu

2017. február 3.

Forrás: Medipress

A kutatók egy olcsó, könny-alapú eszközön dolgoznak, mellyel a könnyebben felfedezhető lenne, ha valamilyen hiánybetegséggel küzd a baba.

A könny is elárulja a baba tápláltsági szintjét

Az emberi test nem képes előállítani vitaminokat, így a vitaminok szintje a szervezetben hűen tükrözi a test számára elérhető táplálékforrásokat. Gyermekek esetén a hiányos táplálkozásnak, élethosszig tartó káros következményei lehetnek, így fontos lehet ellenőrizni a babák megfelelő táplálását.
A kutatók egy olcsó, könny-alapú mikrofluid eszköz vagy csík kidolgozásán dolgoznak, mellyel a táplálkozási vizsgálatok hozzáférhetőségét javítanák, különösen a veszélyeztetett populációban - olvasható az Experimental Eye Research folyóiratban. "A táplálkozási hiánybetegséget leggyakrabban tünetek alapján kezelnek, pedig minden tünet megjelenése mögött egy objektív kémiai deficit áll."- magyarázza Maryam Khaksari (Chemical Advanced Resolution Methods (ChARM) Laboratory, Michigan Tech), a tanulmány vezető szerzője.
Vizsgálatukban kizárólag anyatejes, illetve tápszeres táplálású csecsemőket vetettek össze, az anya és a gyermek tápláltsága közötti összefüggést vizsgálták. Az anyáktól és gyermekeiktől könny- és vérmintákat gyűjtöttek. Általánosságban elmondható volt, hogy a vízben oldódó vitaminok koncentrációja magasabb volt a csecsemők, míg a zsírban oldódó vitaminok szintje magasabb volt a szülők mintáiban.
Ugyanakkor egyértelműen látszott a kapcsolat a szülők és a gyermekek tápláltsági szintje között, melyet leginkább a B és E -vitaminok szintje tükrözött. A tápszeres babák ez alól kivételek - náluk ugyanis magasabb a B-vitamin szintje. "Mivel a könnyek tartalmaznak vitaminokat, vizsgálatukkal talán valóban kiválthatóak más klinikai vizsgálatok." - összegzik kutatásukat a szakemberek.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Hasznos tudnivalók az érzékeny bababőr ápolásáról (X)

Az újszülött kisbabáknak egy teljesen új környezethez kell alkalmazkodniuk a születést követően. Az első hónapokban bőrük még sokkal intenzívebben reagál a külső ingerekre, mint a felnőtteké.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések