Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A kólika hármas szabálya

Szerző: Babaszoba.hu

2020. szeptember 7. | Frissítve: 2022. február 22.

Forrás: babaszoba.hu

A gyermekorvosok hármas szabályról beszélnek, ha az a célunk, hogy meghatározzuk kólikával van-e dolgunk. A kólikás csecsemő nem egyszerűen hasfájós, ennél valamivel többről van szó.

A kólika hármas szabálya (fotó: Getty Images)
Becslések szerint a csecsemők 10-40 százalékát érinti a kólika, egyformán gyakori az időre született, a koraszülött, a szoptatott és a tápszeres babák körében is. Pontos kiváltó oka ismeretlen, mint ahogy az is, hogy miért jelentkezik az egyik babánál, míg a másiknál nem. Vannak szakvélemények, amelyek azt valószínűsítik, hogy a kólika a baba fejlődésének természetes velejárója, mások szerint a bél baktériumflórájának egyensúlyi felborulása okozza a problémát. Megint mások szerint a szerotonin és a melatonin hormonok felborulása állhat a háttérben.
Fontos, hogy a kólika nem betegség, hanem átmeneti állapot, tehát nem arra utal, hogy a baba beteg vagy hastájéki problémája lenne, bár a csecsemő sír, grimaszol, felhúzza a lábait - a tünetek tehát igen hasonlatosak, mégsem egyszerű hasfájásról van. Éppen ebben rejlik a kezelés nehézsége is: bár aggódni nem kell miatta, de ellene nem sok mindent tehetünk. Ahogy hirtelen jön, egyszer csak úgy szűnik meg, ahogy a baba nő.
A gyermekorvosok akkor állapítanak meg kólikát egy egyébként egészséges, szépen fejlődő babánál, ha a hármas szabály igazoltnak látszik. Mi ez a hármas szabály? Ez azt jelenti, hogy:
- a baba három hetes korában kezdődik az intenzív sírás
- legalább 3 órán át tart naponta
- hetente legalább háromszor jelentkezik
- három héten át folyamatosan megfigyelhető
- általában a baba 3 hónapos korában szűnik meg.
A szülők általában sok mindennel próbálkoznak, hogy a kólikás tüneteket enyhítsék, de a szomorú hír az, hogy nincs biztos recept, ami minden babánál beválna. Amit tudunk, hogy a csecsemők 3 maximum 4 hónapos korában a kólika amilyen hirtelen jött, olyan hirtelen távozik is a baba és a család életéből.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Hasznos tudnivalók az érzékeny bababőr ápolásáról (X)

Az újszülött kisbabáknak egy teljesen új környezethez kell alkalmazkodniuk a születést követően. Az első hónapokban bőrük még sokkal intenzívebben reagál a külső ingerekre, mint a felnőtteké.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések