Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A kisbabám is allergiás lesz?

Szerző: Babaszoba.hu

2012. május 9. | Frissítve: 2020. május 12.

Forrás: babaszoba.hu

Vajon megelőzhető-e az allergia? Mit tehet a szénanáthás édesanya, hogy gyerekénél ne alakuljon ki a betegség?

Az allergia megelőzéséről számtalan egymásnak ellentmondó javaslatot hallhatsz. Nemcsak a tudományos kutatások hoznak újabb eredményeket, hanem a környezetünkben lévő allergének is változnak, a szervezet tűrőképessége szintén - ezért nehéz győztes stratégiát kialakítani az allergia ellen. Az orvosok éppen aktuális ismeretei szerint néhány irányelvet követhetsz:
- Az allergiás hajlam örökletes tényező. Ha több családtag allergiás, a hajlam erős, nagyobb a veszélye annak, hogy a gyereknél is jelentkezik egyszer.
- Olyan tág az allergének köre, hogy szinte lehetetlen valamennyit kizárni, illetve az óvatosság nagyban ronthatja az életminőséget, akárcsak az allergia maga.

Tehetsz azért, hogy a gyermeked ne legyen allergiás

- A fajidegen fehérjék közül a tejfehérje jelenti a legnagyobb kockázatot, ezért ezt egyéves kor után is csak fokozatosan és lassan vezesd be az étrendbe (egyes ajánlások szerint akár 3 éves korig is várhat pl. a tej bevezetése). A fokozatosság és a megfigyelés minden új ételnél kiemelten fontos: mindig figyeld kisgyereked bőrét, emésztését, viselkedését, esetleges megbetegedését egy-egy étel fogyasztása után.
Lehet, hogy kiderül, már korábban bevezetett étel okoz bizonyos tüneteket.
- Kerülj minden mesterséges illatanyagot, színezéket, vegyszert a babakozmetikumokban, a mosó- és mosogatószerben, tisztítószerekben. A lakásban biztosíts tiszta levegőt a dohányzás teljes kizárásával. Gyakori szellőztetéssel megelőzöd a penészgombák elszaporodását. Minél kevesebb a porfogó szőnyeg, kárpit, plüss, annál kevesebb a poratka!
- Nem kell túlóvnod a gyereket. Kisebb az esélye az allergiának, ha a szervezet immunrendszere valódi kórokozókkal küzdve erősödik: minden egyes fertőzés, kiállt betegség hozzájárul a "normális" működéshez. Még a kutya is segít ebben, míg a macska számos más szőrös és tollas háziállattal együtt száműzendő az allergiára hajlamos környezetéből.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Hasznos tudnivalók az érzékeny bababőr ápolásáról (X)

Az újszülött kisbabáknak egy teljesen új környezethez kell alkalmazkodniuk a születést követően. Az első hónapokban bőrük még sokkal intenzívebben reagál a külső ingerekre, mint a felnőtteké.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések