Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A kevésbé szép babák ellenszenvet váltanak ki a nőkből?

Szerző: -

2009. június 25. | Frissítve: 2016. március 8.

Forrás: Medipress

A nők nehezebben dolgozzák fel az arcrendellenességet egy csecsemőnél, mint a férfiak - derült ki egy kutatásból.

A kevésbé szép csecsemők ellenszenvet váltanak ki a nőkből

A McLean Kórház kutatói több érdekességet is felfedeztek vizsgálataik során. A pszichiáterek előzetesen úgy számították, hogy a nők több időt töltenek majd a kisbabák fényképeinek nézegetésével, mint a férfiak. Ez azonban nem így történt.
A kísérletben részt vevő férfiaknak és nőknek egy képernyőn, különböző emberek arcképeit mutatták: az önkénteseknek minden képet értékelniük kellett szépség szerint. A képek egy idő után maguktól eltűntek, de a résztvevők egy billentyű segítségével gyorsíthatták, vagy lassíthatták a képek váltakozását.

A vizsgálati adatok szerint érdekes módon a férfiak átlagosan háromszor annyi időt töltöttek más férfiak képeinek nézegetésével, mint a nők.

Ezek után a 13 férfi és 14 női résztvevőnek 80 kisgyermek fényképét mutatták meg hasonló módszerrel. A gyermekek közül 30 valamilyen fejlődési rendellenességgel született (nyúlszáj, farkastorok, Down-kór illetve kancsalság).

A gyermekek szépségét egytől százig kellett pontozni, és itt is egy gomb segítségével lehetett szabályozni, hogy egy kép mennyi ideig legyen látható a képernyőn.

Az adatok szerint a nők két és félszer gyakrabban és gyorsabban nyúltak a képek eltűnését segítő gomb után, amikor fejlődési rendellenességgel született gyermeket láttak.

"Mintha valamilyen belső kényszernek engedelmeskednének, a nők tudatosan igyekeznek megszabadulni az ilyen képektől. Genetikailag belénk van kódolva, hogy minden erőnkkel egészséges utódokat hozzunk létre, ezért nehéz elviselni a beteg gyermekek látványát" - nyilatkozta Dr. Igor Elman, a kutatás vezetője.

Az egészséges gyermekeket mind a két nem tagjai azonos ideig pontozták, így a nők sem töltöttek több időt a gyermekek nézegetésével, mint a férfiak.

A nemek közti különbségekre a kutatók nem találtak magyarázatot: "Korábbi kutatások során felmerült a gyanú, hogy kapcsolat lehet a fejlődési rendellenességek, illetve a születés után magukra hagyott gyermekek között, ami megkérdőjelezné az anyai szeretet feltétlenségét, ez azonban még nem bizonyított" - nyilatkozta Dr. Elman.

Kapcsolódó cikkeink:
 • Cuki babából vonzó felnőtt lesz?
 • Mi a szépség?

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések