Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A kanyaró veszélyesebb, mint azt eddig hittük

Szerző: Babaszoba.hu

2019. május 28.

Forrás: Qubit.hu

Nemcsak szövődményeket okozhat, hanem még évekkel a fertőzés után is károsítja az immunrendszert.

Azok, akik elkapták a betegséget sokkal védtelenebbek más kórokozókkal szemben, a kanyaró vírusa ugyanis törli a szervezetből a korábbi fertőzések emlékét. Így akár évekkel később is éreztetheti hatását és súlyos betegségeket okozhat a fülgyulladástól a tüdőgyulladásig.
Rik de Swart, a holland Erasmus Egyetem virológusa szerint ez nemcsak azt jelenti, hogy a kanyaró veszélyesebb, mint eddig hitték, hanem azt is, hogy az oltás jóval nagyobb védettséget ad, mint korábban gondolták - írja a Qubit.hu. A virológus szerint ráadásul ahol magas az átoltottság aránya, a gyermekhalandóság is csökken.
A kanyaró veszélyesebb, mint azt eddig hittük
A kanyaró cseppfertőzéssel terjed, 10-14 napos lappangási idő után lázat, köhögést, kötőhártyagyulladást és hurutot okoz, majd megjelennek a kiütések is. Leggyakoribb szövődménye a tüdő- és középfülgyulladás, a betegek pedig épp ezekre lesznek hajlamosabbak miután meggyógyultak Az MMR oltás bevezetése előtt ez a betegség számított a vezető haláloknak a gyerekek körében.
Azt, hogy a kanyaró hatására a szervezet immunamnéziás lesz már korábban főemlősöknél is megfigyelték. Azt egyelőre nem tudni, hogy mennyi idő szükséges ahhoz, hogy az immunrendszer teljes egészében magához térjen a kanyaró után, de az biztos, hogy még öt évvel a kanyarós megbetegedés után is 15 százalékkal nagyobb eséllyel jelentkezett az oltatlan gyerekeknél tüdő- vagy középfülgyulladás, mint azoknál, akik be voltak oltva.
Annak ellenére, hogy a kanyaró viszonylag ritkán halálos kimenetelű, az MMR hosszabb távon több halálesetet előz meg, mint amennyit a vírus halálos szövődménye, az agyvelőgyulladás okoz - mondja Michael Mina, a Harvard Egyetem epidemiológusa. Ezért a nyájimmunitás sokkal fontosabb, mint eddig gondoltuk.
Kapcsolódó cikkeink kanyaró témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések