Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A kanyaró kitörli az immunrendszer memóriáját

Szerző: Babaszoba.hu

2019. november 4.

Forrás: Index.hu

Olyan pusztító hatással van a kanyaró az immunrendszerre, hogy a betegségen átesettek védekezőképessége egy kisbaba éretlen állapotára esik vissza.

A kanyaró vírusa kitörli az immunrendszer emlékezetének egy részét, ezért a fertőzésen átesettek újra fogékonyak lesznek korábban már leküzdött betegségekre, írja két most megjelent kutatásra hivatkozva az MTI nyomán az Index.
A kanyaró egy kisbaba szintjére pusztítja el az immunrendszert (fotó: iStock)
Az egyik kutatásban 77 beoltatlan hollandiai gyerek antitestjeit elemezték, és arra az eredményre jutottak a kutatók, hogy a kanyaró eltünteti a fertőzésekkel szemben védelmet nyújtó antitestek 11-73 százalékát. A kutatás ezt az "immunológiai amnézia" kifejezéssel írja le, azaz a szervezet immunrendszere nem ismeri fel azokat a kórokozókat, amelyekkel korábban már találkozott, ezért nem tudja megakadályozni az újrafertőződést az olyan vírusokkal és baktériumokkal szemben, amelyek ellen korábban védve volt. Így védtelenné válhatnak olyan betegségekkel szemben a kanyarón átesettek, mint a herpesz, az influenza, vagy a baktérium okozta tüdő- és bőrgyulladás.
A másik kutatás azt vizsgálta, hogy mi változik az immunrendszerben fontos funkciót betöltő nyiroksejtek állapotában egy kanyarófertőzés után. Az eredmények szerint a kanyaró az ember immunrendszerét annyira károsítja, hogy egy olyan éretlen állapotba röpíti vissza, mint amilyen a kisbabáké, amelyben csak kevés antitest védi a szervezetet a fertőzésektől.
A kanyaró erősen fertőző vírus, könnyen elkaphatja bárki, bármilyen életkorban, ha nincs beoltva ellene. A kutatás ezért kiemeli a kanyaró elleni védőoltás fontosságát. A kanyaró az elmúlt években ismét terjedni kezdett, pedig már rég eltűnhetett volna.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések