Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A jógalégzés segítségével leküzdhető a depresszió

Szerző: Babaszoba.hu

2016. november 29. | Frissítve: 2016. november 30.

Forrás: Medipress

Létezik egy légzésközpontú meditáció, a Sudarshan Kriya jóga, amely segít a súlyos depresszió tüneteinek kezelésében olyan esetekben is, ahol az antidepresszánssal történő kezelés kudarcot vallott.

A jógalégzés segítségével leküzdhető a depresszió

A University of Pennsylvania kutatása azt vizsgálta, hogy milyen hatással van a jógalégzés a súlyos depresszióval küzdő páciensekre. A kutatás azért is fontos, mert jelenleg 41 millió amerikai szed valamilyen antidepresszánst, ám több mint a felük szervezete nem reagál a kezelésre. A gyógyszer mellett ilyen esetekben kiegészítő kezelésekre is szükség van, de gyakran ezek sem érik el a kívánt hatást. Gyakoriak a mellékhatások is.
"Randomizált kutatásunk során jelentős pozitív változást tapasztaltunk a súlyos depresszióval küzdő, emiatt gyógyszeres kezelés alatt álló páciensek esetében, akik a speciális jógalégzést elsajátították, és részt vettek az erre épülő gyakorlatokon"-fogalmaz a kutatást vezető Anup Sharma. Két hónap után a jógás csoport depressziós tünetei - amelyeket a HDRS-skála (a depresszió értékelésének egyik eszköze) alapján osztályoztak a szakemberek - jelentősen csökkentek, míg a kontrollcsoport esetében nem történt változás.
"Mivel több millió páciens van, akiknek szervezete egyáltalán nem reagál a gyógyszeres kezelésre, fontos, hogy alternatív, illetve kiegészítő kezelési módszereket találjunk, amelyek enyhítik szenvedésüket" - mondta Sharma.
A Sudarshan Kriya egy olyan erőteljes meditatív állapotot teremt, amely segít az idegrendszer megnyugtatásában, a stresszhormonok leküzdésében, jelentősen enyhíti a depresszió tüneteit. Költséghatékony, és a páciensek idővel az otthonukban is gyakorolhatják a módszert.
Babaszoba: Szülést követően kialakulhat szülés utáni depresszió. A jóga, a jógalégzés segíthet a depresszió leküzdésében, a feszültség, a szorongás oldásában. A meditáció nyugtat és csökkenti a tüneteket. Ha elhúzódó depresszió, levertség vagy szorongás áll fönn, akkor érdemes szaksegítséget kérni.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések