Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A jó apa-lánya kapcsolat elengedhetetlen az önbizalomhoz

Szerző: Babaszoba.hu

2019. június 18. | Frissítve: 2021. május 24.

Forrás: HVG.hu

Az apa-gyerek kapcsolat nélkülözhetetlen a későbbi egészséges önértékeléshez, főleg a lányoknál meghatározó számos kutatás szerint.

Caroline Payne-Purvis, a Floridai Egyetem munkatársának 2014-es kutatásában tizenéves lányok szexuális életét, ezen belül is rizikómagatartását vizsgálta. A kutatás eredményei egyértelművé tették, hogy ha egy kamaszlánynak jó kapcsolata van az apjával, kisebb a kockázata annak, hogy nem megfelelő partnerekkel randizik, egészséges önbizalmuk megvédi őket attól, hogy akárkinek odaadják magukat - írja a HVG Extra Pszichológia magazin cikke, amit a lap online kiadása szemléz.
A jó apa-lánya kapcsolat elengedhetetlen az önbizalomhoz
Jennifer Byrd-Craven amerikai pszichológus és munkatársai arra voltak kíváncsiak, hogy miként működik ez az apai hatás. Ehhez fiatal lányok hormonváltozásait vizsgálták meg. Az eredmények alapján azok a lányok, akiknek az apjukkal jó kapcsolatuk volt, már a reggeli ébredést követően is alacsonyabb stresszhormonszintet mutattak. A kutatók megjegyzik: az apával való jó kapcsolat stresszes helyzetben is kihat a lányokra, pl. probléma megvitatása közben is megőrzik nyugalmukat. A rossz apai kapcsolatúak stresszhormonszintje a konfliktusok esetén megemelkedett, stresszhelyzetben pedig gyakrabban zárkóznak magukba.
Melissa Home, a Georgetowni Egyetem pszichológusa 2011-ben kamaszlányok társkapcsolati boldogulását vizsgálva fogalmazta meg, hogy a lányok önbizalma, a párkapcsolaton belüli alárendelődése elsősorban az apjukhoz fűződő kapcsolat minőségétől függ. Számos kutatás erősíti meg, hogy a korai apai jelenlét csökkenti a kamaszlányok szorongását és növeli önérzetüket és szociális készségeiket is.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Hasznos tudnivalók az érzékeny bababőr ápolásáról (X)

Az újszülött kisbabáknak egy teljesen új környezethez kell alkalmazkodniuk a születést követően. Az első hónapokban bőrük még sokkal intenzívebben reagál a külső ingerekre, mint a felnőtteké.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések