Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A járvány idején se maradjanak ki a kötelező védőoltások

Szerző: Babaszoba.hu

2020. április 28.

Forrás: babaszoba.hu

A Nemzeti Népegészségügyi Központ ellenőrizte, hogy zajlik a járványos időszakban az életkorhoz kötött kötelező védőoltások beadása.

A járvány idején se maradjanak ki a kötelező védőoltások (Fotó: Getty Images)
Az Európai Immunizációs Hét apropóján a hazai védőoltási rendszerről is beszélt Müller Cecília, országos tisztifőorvos az Operatív Törzs szombati sajtótájékoztatóján. A tisztifőorvos emlékeztetett arra, hogy a védőoltások nem csak a beoltott személyt védik, hanem a környezetük számára is egyfajta védelmet tudnak biztosítani.
A magyarországi kötelező védőoltási rendszert Müller Cecília országos kincsnek nevezte, és kiemelte, hogy a 99,8%-os átoltottságnak köszönhetően hazánk járványügyi helyzete rendkívül kedvező. Magyarországon egyedülálló módon 12 fertőző megbetegedéssel szemben kötelezően oltják a gyermekeket - életkoronként ezek a következők:
 • 0-4 hetes kor között: BCG (TBC elleni oltás)
 • 2 hónaposan: DTPa+IPV+Hib+PCV (Diphteria, azaz torokgyík, szamárköhögés, merevgörcs, gyermekbénulás, Hib okozta gennyes agyhártyagyulladás és pneumococcus elleni oltás)
 • 3 hónaposan: DTPa+IPV+Hib (Diphteria, azaz torokgyík, szamárköhögés, merevgörcs, gyermekbénulás, Hib okozta gennyes agyhártyagyulladás elleni oltás)
 • 4 hónaposan: DTPa+IPV+Hib+PCV (Diphteria, azaz torokgyík, szamárköhögés, merevgörcs, gyermekbénulás, Hib okozta gennyes agyhártyagyulladás és pneumococcus elleni oltás)
 • 12 hónaposan: PCV (pneumococcus elleni oltás)
 • 15 hónaposan: MMR (kanyaró, mumpsz, rubeola elleni oltás)
 • 18 hónaposan: DTPa+IPV+Hib (Diphteria, azaz torokgyík, szamárköhögés, merevgörcs, gyermekbénulás, Hib okozta gennyes agyhártyagyulladás elleni oltás)
 • 13 és 16 hónaposan: bárányhimlő elleni oltás
 • 6 évesen: DTPa+IPV (Diphteria azaz torokgyík, szamárköhögés, merevgörcs, gyermekbénulás elleni oltás)
 • 11 évesen: MMR+DTap emlékeztető oltás (kanyaró, mumpsz, rubeola elleni oltás)
 • 12 évesen: Hepatitis B (krónikus májbetegségek, májkarcinóma, májzsugor, HBV által okozott megbetegedései elleni oltás)
Ezeken az oltásokon túl térítésmentesen biztosítja az állam a serdülő lányok részére a HPV, azaz a humán papillómavírus elleni védőoltást - a döntően szexuális úton terjedő HPV méhnyakrákot, jóindulatú hámelváltozásokat és egyéb daganatokat okozhat.
A kötelező oltásokon túl egyéb, szabadon választható védőoltásokat is kérhetnek a szülők. Magyarországon a következő oltásokat adathatják még be a gyermekeknek:
 • Influenza vírus elleni oltás
 • Meningococcus C baktériumok által okozott agyhártyagyulladás megelőzésére szolgáló oltás
 • Meningococcus B baktériumok által okozott agyhártyagyulladás megelőzésére szolgáló oltás
 • Meningococcus A, C, W 135 és Y törzset tartalmazó oltóanyag
 • Kullancs terjesztette vírusos agyhártyagyulladás elleni oltás
 • Rotavírus elleni, szájon keresztül adható oltóanyag
 • Hepatitis A vírus elleni oltás
Müller Cecília a sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy az Immunizációs Hét apropóján ellenőrizték, hogy az életkorhoz kötött védőoltások beadása rendben zajlik-e a jelenlegi, járványos időszakban. A kontroll során megállapították, hogy azoknak, akiknek járnak az oltások, be is adják azokat. A tisztifőorvos hangsúlyozta, hogy ugyan nem olyan könnyű ebben az időszakban beadatni ezeket az oltásokat, hiszen ehhez ki kell mozdulni a szülőknek otthonukból a gyermekükkel, de az orvosok betartják a higiéniás szabályokat.
Ezzel kapcsolatban azt kérik a szülőktől, hogy egy megbeszélt időpontra érkezzenek a csecsemő-tanácsadóba, hogy elkerüljék a nem szükséges kontaktust. A védőoltások beadására lehetőleg egy szülő kísérje a gyermeket, akinek olthatóságról az oltóorvos dönt. Amennyiben a kötelező oltásokon túl egyéb védőoltásokat is szeretne beadatni a szülő a gyermekének, azt be tudják adni egy időben a kötelező oltással, nem kell többször megjelenniük. Az otthon történő védőoltás-beadás továbbra sem javasolt, hiszen ehhez biztosítani kell a biztonságos körülményeket, szakmai és higiéniás szempontból is.
A tisztifőorvos elmondta azt is, hogy a kampányoltások beadása, amelyeket szervezetten, az iskolában kapnak meg a gyerekek, tolódnak a járvány utáni időszakra - Müller Cecília szerint ezek közül egyik sem olyan, amelynél problémát okozna a későbbre halasztás.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések