Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A járvány alatt a házi gyerekorvosok 40 százaléka esett ki a rendszerből

Szerző: Babaszoba.hu

2020. július 6.

Forrás: 24.hu

A koronavírus-járvány alatt a házi gyermekorvosok 40 százaléka nem praktizálhatott, mivel elmúlt 65 éves. Voltak olyan körzetek, ahol egyáltalán nem volt orvos.

A járvány alatt a házi gyerekorvosok 40 százaléka esett ki a rendszerből (fotó: Getty Images)
Nem volt könnyű az utóbbi néhány hónap. Azok a problémák, amiket évek óta szajkózunk, most villámgyorsan mindenki számára világossá váltak, hiszen egy-másfél nap alatt tűnt el a házi gyermekorvosok 40 százaléka - mondta a Népszavának Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) elnöke.
A járvány ideje alatti helyzet rávilágított az ellátórendszer alapvető problémájára: a házi gyermekorvosok között magas a 60-70 évesek aránya, de van, aki már a 80. évét is átlépte. A HGYE becslése szerint öt-tíz éven belül megugrik a pályát koruk miatt elhagyó orvosok száma, sok helyen egyáltalán nem lesz, aki gyógyítsa a gyerekeket. A fiatalok nem választják ezt a pályát, ezért képtelenség feltölteni a megüresedett praxisokat. Jelenleg 102 olyan felnőtt és 105 olyan házi gyermekorvosi praxis van, ami legalább fél éve betöltetlen. A legnagyobb hiány a vegyes praxisokból van, melyekben felnőtteket és gyerekeket is ellátnak az orvosok. Ezekből 230 tartósan üres.
Póta György szerint nem lehet abban a struktúrában folytatni az ellátást, ahogy az a járvány előtt működött, azonnali változtatásra van szükség.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések