Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A hüvelyszárazság nem csak a házaséletet veszélyezteti

Szerző: Babaszoba.hu

2018. február 17.

Forrás: Nőgyógyászati Központ

A hüvelyszárazsággal nem szívesen fordulnak orvoshoz, ám ha már jó ideje fennáll a panasz, úgy érdemes nőgyógyász véleményét kikérni, ugyanis a legtöbbször van rá megoldás.

Hogy mi minden okozhat hüvelyszárazságot, és hogy miket lehet ellene tenni, azt dr. Hetényi Gábortól, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászától tudtuk meg.

Kellemetlen szexuális együttlétek és megnövekedett fertőzésveszély

A hüvelyszárazság a legtöbb esetben a szexuális együttlétek során jelent gondot, ugyanis a közösülés ekkor diszkomfort érzéssel, esetleg fájdalommal jár együtt, így ha sokáig fennáll a probléma, úgy a libidó visszaeséséhez vezethet és kialakul egy ördögi kör. Ráadásul ekkor apró mikrosérülések is keletkezhetnek a hüvely belső falán - így az együttlététeket vérzés is kísérheti -, melynek hatására megnő a fertőzésveszély is.
A hüvelyszárazságot betegségek is okozhatják
Sokan azt gondolják, hogy a vágy hiánya váltja ki a panaszt, ám érdemes tudni, hogy a libidó csökkenését és a hüvelyszárazságot különböző betegségek és állapotok is okozhatják!

A hüvelyszárazság főbb okai

Menopauza: a (korai) klimax során a progeszteron szintjének csökkenése után az ösztrogén mennyisége is megfogyatkozik, melynek egyik hatása a hüvelyszárazság. Ráadásul ekkor a hüvely hámja is el kezd vékonyodni, így az kevesebb váladék termelésére képes. Érdemes tudni, hogy a menopauza akár 10-15 évig is elhúzódhat, így már jóval a beállta előtt jelentkezhet a panasz. Ekkor a hüvelyszárazságon hosszútávon az ösztrogénpótlás segíthet.
Szoptatás: szoptatás során a prolaktin nevű hormon szintje megemelkedik, ugyanis ennek köszönhetően indul be a tejtermelés. Ennek azonban van egy hátulütője is, méghozzá az, hogy hüvelyszárazságot eredményez. Ez az oka - többek között- annak, hogy szülést követően az együttlétek fájdalmasak lehetnek. Szerencsére, azonban ahogy az idő folyamán ritkul a szoptatás gyakorisága, a kellemetlen tünet is megszűnik.
Fogamzásgátló tabletta: a fogamzásgátló tabletták több, nem kívánt mellékhatást eredményezhetnek, melyek az esetek többségében kis idő múlva elmúlnak. Ilyen többek között a libidó csökkenése és a hüvelyszárazság- amennyiben bebizonyosodik, hogy valóban ez okozza a tüneteket, úgy egy másik készítményre való áttérés megoldást nyújthat.
Endometriózis: A betegség során a méh nyálkahártyája a méhen kívül is megjelenik, gyulladásokat okoz, ráadásul érzékenyen reagál a hormonális változásokra, vagyis ugyanúgy megvastagszik és leválik, ahogy a méhen belül. Az endometriózis fájdalmas menstruációt, meddőséget, fájdalmas közösülést és hüvelyszárazságot is eredményezhet. A diagnózishoz laparoszkópiás vizsgálatra van szükség, és a terápiája is a legtöbb esetben műtéti.
További okok, melyek hüvelyszárazsággal járhatnak:
  • párkapcsolati problémák
  • pszichés zavarok, stressz
  • gyógyszerek (pl. antibiotikumok, antihisztaminok)
  • petefészek-eltávolító műtét
  • irritáló anyagok gyakori használata (pl. nem megfelelő szappan)
  • kemoterápia, sugárkezelés

Lehet újra jó a szex!

Jó hír, hogy a hüvelyszárazságot lehet kezelni, többek között síkosítók, kúpok használatával. Ám ezek csupán tüneti megoldást nyújtanak, így amennyiben huzamosabb ideig fennáll a probléma, úgy érdemes utánajárni, mi is okozza.
A gyógyszertárakban lehet kapni vény nélküli és vényköteles készítményeket is, melyek lehetnek hormonmentesek és hormontartalmúak is- így érdemes vásárlás előtt konzultálni nőgyógyásszal, aki a megfelelő szert tanácsolja. "Súlyosabb esetben orális készítményre is szükség lehet, amikor nagyobb mennyiségű ösztrogén kerül pótlásra" - mondja dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza.
Ezt is érdemes elolvasni:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések