Baba

A hosszabb ideig tartó kizárólagos szoptatás csökkentheti az asztma kockázatát

Egy új tanulmány szerint a hosszabb ideig tartó kizárólagos szoptatás az asztma kockázatának csökkenésével jár együtt.
2022. Június 01.
A hosszabb ideig tartó kizárólagos szoptatás csökkentheti az asztma kockázatát (Fotó: Getty Images)

Az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológia Kollégium (ACAAI) tudományos folyóiratában, az Annals of Allergy, Asthma and Immunology-ban megjelent új tanulmány azt mutatja, hogy a kizárólagos szoptatás hosszabb időszaka a jelenlegi asztma kockázatának csökkenésével járt.

“A vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy minél tovább szoptat egy anya kizárólagosan, annál kisebb volt a relatív, viszonylagos esélye annak, hogy a gyermeke asztmás lesz, vagy valamilyen asztmával összefüggő állapota lesz” – mondta dr. Keadrea Wilson, a tanulmány vezető szerzője, és a Tennessee Egyetem Egészségtudományi Központjának neonatológiai adjunktusa. “A ‘dózis-válasz’ hatás attól függött, hogy az anya mennyi ideig szoptatott: azoknál a babáknál, akiket 2-4 hónapig szoptattak, mindössze 64 százalék volt a valószínűsége az asztmás állapotnak, azokéhoz képest, akiket 2 hónapnál rövidebb ideig szoptattak; azoknál, akiket 5-6 hónapig szoptattak, 61 százalék volt a valószínűsége, és azoknál, akiket a 6 hónapnál tovább szoptattak, pedig 52 százalék volt a valószínűsége.”

A tanulmányban három vizsgálatot egyesítettek, hogy nagy alanyszámot kapjanak – több mint 2000 anya-gyermek párost.

“A tanulmány további megállapítása az volt, hogy a tápszerekkel/gyümölcslevekkel/egyéb élelmiszerekkel kevert szoptatás (tehát nem kizárólag anyatejes táplálás) időtartama nem biztosított ugyanolyan szintű védelmet” – mondta el Angela Hogan allergológus, az ACAAI Asztmabizottságának alelnöke (aki a kutatásban nem vett részt).

Hogan hozzátette, hogy az asztma örökletes a családokban, és az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Hivatal (CDC) szerint, ha a gyermek egyik szülője asztmás, három-hatszor nagyobb valószínűséggel alakul ki nála ez a betegség, mint azoknál, akiknek nincs asztmás szülője.

“Tanulmányunk megerősíti a jelenlegi szoptatási ajánlásokat, amelyek reflektálnak a közelmúltbeli elemzésekre, melyek alacsonyabb asztma kockázatot mutatnak a tovább tartó szoptatásnál, szemben a rövidebb ideig tartóval” – mondta dr. Wilson.

FIGYELEM! A baba optimális növekedése érdekében az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a kizárólagos szoptatást 6 hónapos korig javasolja, és féléves kortól ajánlja a kiegészítő (szilárd) táplálék bevezetését (azaz a hozzátáplálás elkezdését), a szoptatás folytatása mellett, 2 éves korig vagy tovább.

Forrás: sciencedaily.com