Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A háromgyerekesek kiestek a pikszisből

Szerző: Babaszoba.hu

2019. február 12.

Forrás: 24.hu

Korábban még arról volt szó, hogy a háromgyerekeseknek nem kell többé személyi jövedelemadót fizetniük. Valószínűleg most azért a négygyerekeseknél húzták meg a határt, mert túl sokba került volna a költségvetésnek.

Vasárnap jelentette be a miniszerelnök évértékelőjében új családvédelmi akciótervét, aminek egyik pontja, hogy a négygyermekes anyák életük végéig mentesülnek a személyi jövedelemadó fizetése alól. Korábban még arról szóltak a hírek, hogy ez a mentesség a háromgyerekesekre is vonatkozna, ez azonban nagyjából 76 milliárd forinttal többe kerülne a költségvetésnek.
A négygyerekes jól kereső anyák járnak a legjobban
Így kb. 50 ezer négygyermekes nőre vonatkozik az SZJA-mentesség szemben azzal, ha három gyereknél húzták volna meg a határt, ami 206 ezer nőt jelentett volna. Persze ehhez több minden is kell.
Először is az, hogy négy gyermek mellett dolgozzon az anya és legyen SZJA-köteles jövedelme, azaz azok akik KATÁ-sok, eváznak vagy nem mentek vissza dolgozni, őket értelemszerűen nem érinti a változás. De nem érinti azokat sem, akik gyesen vagy főállású anyaként gyeten vannak.
Tehát azok a négygyermekes anyák járnak a legjobban, akik visszamentek dolgozni, szja-t fizetnek és minél jobb keresetűek.
Ebből több kérdés is következik:
  • ha nincs szja, akkor a nyugdíj-előtakarékosságnál nem lehet, mert nincs mire igénybe venni a 20 százalékos adójóváírást
  • ha a négygyerekes anya, akinek magas a jövedelme él az szja-mentességgel, akkor rosszabbul járhat, mintha a családi adókedvezményt választja, mert az utóbbihoz járulékkedvezmény is jár
  • ha már nem jár a családi adókedvezmény (mert felnőttek a gyerekek), akkor jól jöhet az szja-mentesség

A kérdés persze az, hogy hány háromgyerekes családot ösztönöz az szja-mentesség abban, hogy negyedik gyereket is vállaljon.

Kapcsolódó cikkeink:


Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések