Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A gyermekkori ekcéma ellen hatásos a probiotikum

Szerző: Babaszoba.hu

2019. január 13.

Forrás: PharmaOnline

Terhes kismamák és csecsemők számára a probiotikum védelmet nyújt a gyermekkori ekcéma ellen - állítják új-zélandi kutatók.

A gyermekkori ekcéma ellen hatásos a probiotikum
Az új-zélandi Wellington és Auckland térségében 2004-ben indult egy vizsgálat, amely azt vizsgálta, hogy probiotikummal kivédhető-e a gyermekkori ekcéma. Összesen 500 terhes nőt vizsgáltak három csoportban: az első egy, a második kettő probiotikum készítményt kapott a terhesség során és a szoptatási időszakban, valamint adagolt a gyermekének két éves korig, a harmadik csoport pedig nem részesült probiotikum-étrendkiegészítésben. A gyerekeket kettő, négy, hat és tizenegy éves korukban vizsgálták újra.
A kutatásban a két éves gyerekeknél a Lactobacillus rhamnosus probioikumot fogyasztóknál felére csökkent az ekcémás esetek száma, míg a Bifidobacterium lactis-t fogyasztóknál nem volt jelentős hatás a placebót fogyasztókhoz képest. Azok, akik Lactobacillus rhamnosus probioikumot szedtek ritkábban fordult elő asztma, nehézlégzés, szénanátha, allergia.
A kutatók nem ismerik a pontos hatásmechanizmusát annak, hogy miért csökkenti az ekcémás esetek számát a probiotikum, az mindenesetre valószínűsíthető, hogy a korai ekcéma hajlamosít a későbbi allergiára.
Az ekcéma leggyakrabban a két évesnél kisebb gyerekeknél fordul elő, Új-Zélandon a gyerekek körében 30 százalék az előfordulása.
Kapcsolódó cikkeink ekcéma témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések