Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A gyermek-autósülés új biztonsági irányelvei

Szerző: B.G.- babaszoba.hu

2018. július 2.

Forrás: babaszoba.hu

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia frissítette a gyermek-autósülés biztonságára vonatkozó irányelveit. Melyek a legfontosabb dolgok, amire oda kell figyelniük a szülőknek, ha gyerekkel kelnek útra?

Ezek az autósülés biztonsági irányelvei
Vannak időről időre felmerülő kérdések a szülőkben az autósülésekkel kapcsolatban: vajon jól rögzítettem-e az ülést, a baba a helyes irányba néz-e, mennyi ideig ülhet az ülésben, nem nagy/kicsi neki az ülés? A sort még lehetne folytatni.
Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia frissítette az iránymutatásait, hogy segítsen a szülőknek átfogóbb útmutatást adni az autóülés biztonságáról. (Néhány pontban eltér a magyar szabályozástól, ezeket természetesen átültettük a magyar jogszabályi rendelkezésekre - a szerk.)
A KRESZ tartalmazza a biztonsági övre és a gyermekbiztonsági rendszerekre vonatkozó rendelkezéseket.
A gépkocsiban a 150 cm-nél alacsonyabb gyermek - a testsúlyához igazodóan - csak gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható. Azaz nem elég, ha gyerek autósülésben ül, be is kell kötni.
A gyermekbiztonsági rendszert kialakításától függően a járműnek erre a célra gyárilag kialakított rögzítési pontjaihoz, vagy az üléshez tartozó biztonsági övhöz vagy ennek bekötési pontjaihoz kell csatlakoztatni.
Amennyiben a gyerek a 3. életévét már betöltötte és 135 centiméternél magasabb, akkor az autó hátsó ülésén gyerekülés nélkül is utazhat, de csakis úgy, hogy biztonsági övvel rögzítve van.
Az első üléshez - a szokásos haladási iránnyal ellentétes irányban (jellemzően a babahordozó) - a gyermekbiztonsági rendszer csak akkor szerelhető be, ha az ülésnél nincs légzsák vagy a légzsákot ki lehet kapcsolni. A 3 évnél fiatalabb gyermek csak gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható.
Menetirány szerinti autósülés beszerelése esetén (elől, az anyósülésen) a légzsák betöltheti védelmi funkcióját, de csak abban az esetben, ha a gyermekülés megfelelően rögzítve van.
(via)
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Hasznos tudnivalók az érzékeny bababőr ápolásáról (X)

Az újszülött kisbabáknak egy teljesen új környezethez kell alkalmazkodniuk a születést követően. Az első hónapokban bőrük még sokkal intenzívebben reagál a külső ingerekre, mint a felnőtteké.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések