Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A génjeink mondják meg, mennyi kávét iszunk

Szerző: Babaszoba.hu

2016. augusztus 29. | Frissítve: 2016. szeptember 5.

Forrás: Medipress

A legújabb kutatási eredmények szerint a génjeink befolyásolják, hogy mennyi kávét fogyasztunk.

A génjeink mondják meg, mennyi kávét iszunk

A Scientific Reports című szakfolyóirat augusztus 25-i számában közzétett tanulmányukhoz a kutatók több mint 1200 ember genetikai adatait elemezték Olaszországban, akiket arról is megkérdeztek, hogy mennyi kávét fogyasztanak naponta. Kiderült, hogy a PDSS2 nevű génvariánssal rendelkező személyek átlagosan egy csészével kevesebbet ittak, mint azok, akikben nem található meg ez a variáns. A tanulmány szerzői hozzátették, hogy a több mint 1700 személy bevonásával végzett hollandiai vizsgálat hasonló eredményeket hozott.
Úgy tűnik, hogy a PDSS2 génvariáns csökkenti a sejtek koffeinlebontó képességét, vagyis a koffein tovább megmarad a szervezetben. Ez azzal a következménnyel jár, hogy a szóban forgó génvariánssal rendelkező embereknek nincs olyan sok kávéra szükségük ahhoz, hogy ugyanazt a koffeinlöketet elérhessék, mint azoknak, akik nem rendelkeznek a variánssal.
"Kutatásunk eredményei megerősítik a korábbi arra utaló tudományos eredményeket, hogy a kávéfogyasztás iránti vágy a génjeinkben lehet" - nyilatkozta a tanulmány szerzője, Nicola Pirastu, az Edinburgh-i Egyetem munkatársa. "Szélesebb körű kutatásokra lesz szükség ahhoz, hogy szilárdan alátámaszthassuk a felfedezést, valamint tisztázhassuk a PDSS2 és a kávéfogyasztás között lévő biológiai kapcsolatot" - tette hozzá a kutató az egyetem sajtótájékoztatóján.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Hasznos tudnivalók az érzékeny bababőr ápolásáról (X)

Az újszülött kisbabáknak egy teljesen új környezethez kell alkalmazkodniuk a születést követően. Az első hónapokban bőrük még sokkal intenzívebben reagál a külső ingerekre, mint a felnőtteké.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések